МОГУЋИ ПРИВРЕДНИ ПОТЕНЦИЈАЛИ

Кад је добра година само у Шиду произведе се преко 50 тона меда. Захваљујући природним ресурсима оде се производи полен јединственог квалитета

Узгој пчела и производња меда могли би у нашој земљи бити значајан део привреде. Како то још увек није озбиљно схваћено од надлежних институција пчелари су решили да преко Савеза пчеларских организација Србије "дигну глас". Највећи проблем пчеларима представља пласман производа јер су, по њиховој оцени, откупне цене ниске, а конкуренцију им прави мед из увоза, како они сматрају, лошијег квалитета.

Немоћни да много учине у Савезу пчеларских организација Србије одлучили су да активирају сарадњу са привредницима из области пчеларства кроз оснивање групација. Циљ је рекламирање меда из Србије, што би требало бити саставни део акције Министарства трговине "Купујмо домаће".

Како би се остварила добра сарадња са произвођачима меда Извршни одбор овог Савеза је именовао Комисију за локалну проблематику пчеларских организација. Интересе пчелара општине Шид заступаће Миленко Гићанов, председник Удружења пчелара Шид, који је именован за координатора. Он је овогодишњи добитник Зеленог листа за активан допринос заштити пчеларства, животне средине и промоцију и коришћење здраве хране. Добитник је и Повеље од Друштва пчелара "Београд" за успешну сарадњу им указано гостопримство.

- Са сигурношћу могу устврдити да је Шид међу најистакнутијим местима у области пчеларства. Имамо регистровано 60 пчелара а узгојом пчела бави се око 180. Имамо појединце у Шиду са 500 кошница. Кад је добра година на подручју општине Шид произведе се и преко 50 тона меда. То би могла бити веома значајна грана привреде, како за трговину унутар земље тако и за извоз. Истакао бих шидске пчеларе као значајне, чак јединствене, произвођаче полена у Србији што нам омогућују привредни ресурси нашег подручја. Да је мало више ангажовања могли би смо ту производњу сертификовати у земљи и иностранству. Неко о пчеларству и озбиљно размишља. Као пример може послужити податак да је међу првим почасним добитницима новог пасоша и др Радољуб Живадиновић, председник Савеза уз образложење да је заслужан за запажено представљање пчеларства Србије у свету - каже Гићанов уз напомену да се Дан меда у Шиду редовно организује у септембру и да је за духовног покровитеља Удружења пчелара Шид именован Ђорђе Воларевић.