Menu
RSS
A+ A A-

ЖИТО БЕЗ "ВЕШТАКА"

МИХАЈЛО РОМАН. ПОЉОПРИВРЕДНИК ИЗ ШИДА О ЈЕСЕЊОЈ СЕТВИroman-traktor.jpgЗима је време када је затишје када су у питању радови на њиви и када пољопривредници пресабирају утиске о јесењој сетви и праве планове за пролећну сетву. Један од таквих пољопривредника је Михајло Роман из Шида који је јесенас засејао 9,5 јутара пшенице.


- У оптималном року, негде око 12. октобра сам засејао пшеницу сорте "Драгана" НС Института али без вештачког ђубрива које је јако скупо. Издвојити око пет хиљада динара за 100 килограма је превише. Њиве сам на време и добро припремио за сетву јер је на тим површинама претходно била соја. Вештачко ђубриво ћу бацити приликом прихрањивања крајем фебруара уреу и кан - прича Роман.


Каже да по слободној процени, ове јесени у атару има засејано око 30 одсто површина под пшеницом него лане. Она је сада у фази бокорења и добро изгледа иако је био проблематичан сушни период после сејања те је пшеница неједнако никла. Кише које су касније пале су ипак поправиле стање.

Према паритету, за 100 килограма семенске пшенице, потребно је вратити 200 килограма меркантилне. Роман каже да поздравља одлуку о смањењу цена горива али да су сељаци пољопривредне радове углавном већ обавили по ценама између 80 и 90 динара по литри те да већина није у финансијској могућности да сада купи гориво и направи залихе за пролеће.


Већ се размишља и праве планови за пролећну сетву, а Роман планира да посеје соју, а можда и сунцокрет за који каже да се добро показао ове године.
- У овој години ми је соја подбацила јер је половином августа дувао врућ ветар и соја је брзо из зелене фазе прешла у жуту те је зрно било ситније. Ипак сам остварио просечан принос од 17 метричких центи по јутру. Цена је била 25,20 динара са ПДВ као и 2007 године. Некако се сељак бори са скупим репроматеријалом и  неизвесном производњом и ценама али није лако. Механизација још служи. Трактор ИМТ - 565 има 14 година али га редовно одржавам и добро ме служи - каже Роман.