Menu
RSS
A+ A A-

Удружење виноградара

По први пут 23. новембра у Ердевику је организован скуп Удружења виноградара посвећен данима вина

 

До краја године биће изабрано руководство и обављене све припреме за регистровање удружења.Свечаност је уприличена као завршни чин производње вина, јер у ово време оно сазрева и може се почети конзумирати.

Произвођачи су донели своје производе, дегустирали их и оцењивали. А уз то, наравно, била је вечера и музика. Удружење виноградара ће се бавити проблемима узгоја грожђа и производње вина, његовог смештаја и чувања, уз сарадњу са стручњацима из ове области.

На првом сусрету виноградара, одржаном у Ловачком дому, били су гости, виноградари, из Вашице и Беркасова, као и енолог Душанка Томашевић и стари виноградар и стручњак за вино дипломирани инжењер Станко Бајић. Домаћин овогодишњег сусрета био је Драган Тривановић, који завршава изградњу подрума за производњу и чување вина. Намера је да сваке године буде домаћин други виноградар.

Некада се на просторима Ердевика грожђе узгајало на површини од 700 ха, у приватној и друштвеној својини. Данас је та бројка мања али удружење виноградара, између осталог, има за циљ подстицање узгоја нових засада, јер због повољног географског положаја овде су се увек производила на далеко чувена фрушкогорска вина.

Уз дане преображења циљ је и да дани вина буду традиција у Ердевику.