Menu
RSS
A+ A A-

Бачинци

Узгој свиња постао је породични посао породице Милинковић. Храну обезбеђују обрађивањем 50 јутара земљеМилинковићПлодне оранице на просторима општине Шид предуслов су и за развој сточарства, коме се све више појединаца окреће. И то не само за властите потребе, већ то постаје основно занимање. Једну такву фарму посетили смо у Бачинцима. Власници су Веселин Милинковић и његов син Бранко. Како се овим послом баве годинама у мају прошле године почели су средствима дугорочног кредита градњу зграде од 600 м2 са помоћним објектима. У самој згради налази се чекалиште, прасилиште, одгајалиште и део за тов.

На фарми Милинковића тренутно се налази 30 крмача, 120 прасића и 200 товљеника. Храну обезбеђују обрађујући 50 јутара земље где сеју кукуруз и соју, а уз то набављају и храну из фирме Нарцис Поповићи.

Од тренутка када се опрасе потребно је да прође 150 дана да би товљеници постигли тежину од 110 килограма и тада се продају. За сада главни купац је "Биг Булл" из Бачинаца, с којим се остварује добра сарадња. За месец дана следи већа испорука.
Како се искључиво баве пољопривредом, Милинковићи су ове године на кредит купили и нови трактор.

Бранко је задовољан послом који ради, тврди да се може солидно живети од тог, мада су велика оптерећења кредити, а цена свиња није реална и од државе нема стимулације. Ипак, од ове фарме поред Веселина и Бранка живе још два члана породице. Зато, када отплате кредите, ако посао буде добро ишао, каже Бранко, прошириће постојеће капацитете.