Menu
RSS
A+ A A-

ОД ВИНА СЕ ЖИВИ

Породица Борак у ЕрдевикуСавремена опрема за производњу винаЂорђе Борак, воћар виноградар по струци, 23 године је био у директној производњи у ПП Ердевик, где и данас ради. Приватно, виноградарством се бави 20 година, на једном хектару узгаја различите сорте грожђа - талијански ризлинг, жупљанку, савињон каберне, црни бургундац...

Годинама Ђорђе са супругом Маријом развија овај посао властитим средствима, па је прибавио све потребне делове за заокружење комплетног процеса производње вина и ракије. Годишње произведе 4-5 хиљада литара вина и око 400 литара ракије комовице. По потреби и купују грожђе.

У процес производње када могу укључују се и кћерке Јелена и Бојана, студенти, тако да се може рећи да је ово породични посао Борака. Уз много рада од овог се може, кажу, солидно преживљавати. Ђорђе би волео на већој површини засадити грожђе, али нема властите земље а у овом тренутку куповање земље никако се не уклапа у рачуницу.

Вино које се произведе у винарији породице борак има између 11,5 и 12 малигана, што је уобичајена количина алкохола. У квалитет смо се уверили. Ракија има 50 степени. И вино и ракија се продају у ринфузи, углавном у Ердевику.

Берба винограда је посебан доживљај већ годинама. На моби је тридесетак учесника, а завршетак радова прослави се уз добар гутљај, залогај и песму. Позвани смо на идућу.

Па, видимо се догодине.