Menu
RSS
A+ A A-

Најесен 200 чокота више

ПРОИЗВОЂАЧ КУПИНЕ БУДИМИР ЦРНОБРЊА ИЗ ШИДА ЗАДОВОЉАН ОВОГОДИШЊИМ РОДОМ И ЗАРАДОМ


На страницама наших новина писали смо о произвођачу купина Будимиру Црнобрњи из Шида, а поново смо га посетили после завршене бербе да видимо колико је убрао купине и да ли је задовољан зарадом.

- Родило је око тоне и по од чега сам 1,1 тону предао "Подгорки" у Осечини по цени од 70 и 80 динара, а новац се добија одмах. Око 200 килограма је супруга продала на пијаци, направила је компота и сока, нешто ставила у замрзивач, а ја сам испекао 15 литара ракије и произвео 35 литара вина - задовољно сумира резултате Црнобрња.

Овогодишња берба је трајала пет недеља (лане осам) и купина се бере свака четири дана. После бербе у купињаку нема посла до пролећа када се реже и везује.

Разменио је Црнобрња искуства и са другим произвођачима купине из Србије и наводи пример једног произвођача из Лознице који је купину засадио на 62 ара и произвео је 21 тону плода. Због велике количине, откупљивач му је дошао "на ноге" и његову купину платио чак 90 динара.

- Посао са купином је прави господски посао и уноснији од ратарства и сточарства. Купина је тражена на западноевропском тржишту и има добру цену. Већ током новембра ће засадити још нових 200 чокоти купине, а чујем да још неки људи планирају да крену у овај бизнис - рекао нам је на крају Будимир Црнобрња.