Menu
RSS
A+ A A-

ГЛАВИЦЕ УНОСНИЈЕ ОД ЖИТА

ДЕЈАН БОБАЉ ИЗ БИКИЋ ДОЛА УСПЕШАН ПРОИЗВОЂАЧ КУПУСА

Искуство од 15 година у производњи обезбедило сталне купце, а зарада боља од производње стандардних пољопривредних култураДео купуса пристиже и као други усев


Деценију и по породица Бобаљ из Бикић Дола, позната је по производњи купуса доброг квалитета, а то потврђују и бројни купци који сваке године купују купус на велико и мало. О производњи ове врсте поврћа разговарамо са Дејаном Бобаљом, дипломираним инжењером пољопривреде, који заједно са мајком Невенком производи зелене главице.

- Определили смо се за три врсте купуса и то рани који се обично користи за салату и имали смо ове сезоне 2.000 струка. Исто толико је било и купуса који је расађен у јуну, а највише је било тзв. јесењег купуса "футошког" и "амарички браво" који се користи за кисељење. Цена купуса је била између 15 и 20 динара и када се све сабере на овој повртарској култури се може више зарадити него на тзв, традиционалним културама као што су жито или кукуруз - истиче Дејан Бобаљ.

А да се до новца не долази без много рада одмах сазнајемо с обзиром да је дуг пут од сејања купуса и производње расаде, преко расађивања, неговања па до сече главица. Бобаљеви су имали близу једно јутро под купусом. За поједине послове као што су расађивање и окопавање, Бобаљеви ангажују и надничаре.

- њива у јесен мора бити добро припремљена и нађубрена стајским ђубривом, а још се баци и 100 килограма вештака "три петнаистице". Купус се прихрањује и преко листа "муртоником", према потреби се прска против штеточина, два-три пута копа - каже Дејан Бобаљ.

Дејанова мајка Невенка, ангажована је око свих послова у производњи купуса, а добрим делом је задужена и за продају

- Обично ангажујемо надничаре када расађујемо купус јер смо приметили да машинско расађивање има мањи постотак примљених струкова купуса. Ручно је спорије али боље. А што се тиче продаје, ту нема проблема. Имамо сталне муштерије које купују на велико и мало - каже Невенка Бобаљ.

С обзиром на три врсте купуса, Бобаљеви током целог лета добијају који динар све до јесени. Чак један део купуса представља други род с обзиром да се купус расађује на место где је претходно био грашак.