Menu
RSS
A+ A A-

НА ПОТЕЗУ РЕПУБЛИЧКО МИНИСТАРСТВО

ЗА ЗАКУПЦЕ ДРЖАВНОГ ЗЕМЉИШТА


Проблем настао око закупа државног земљишта на подручју шидске општине ушао је у нову фазу. Наиме, 29. јуна у општини Шид је било заказано вансудско поравнање између закупаца и представника општине на којем се покушало изнаћи решење за овај спор који траје већ неколико месеци. Да подсетимо, закупци поменутог земљишта нису испоштовали своје обавезе након одржане лицитације, односно нису уплатили излицитиране износе нити су потписали уговоре о закупу државног земљишта.

Закупци око 440 хектара (Европа монд, ПП Ердевик, ЗЗ Јединство Краљевци, и двојица индивидуалних произвођача) најбољег државног земљишта на подручју општине, изразили су спремност да плате почетну цену лицитације што су представници Општинске комисије одбили. - Нисмо желели да на тај начин оштетимо све оне закупце који су учествовали на лицитацији и који су коректно испоштовали своје обавезе.

Остајемо код наших захтева јер се цена закупа на поменутом државном земљишту креће око 4 милиона динара - изјавио је инж. Зоран Семеновић, председник Општинске комисије за заштиту пољопривредног земљишта. Покушају вансудског поравнања присуствовао је и републички пољопривредни инспектор који је тим поводом сачинио записник након чега ће га упутити надлежном Министарству за пољопривреду које ће потом, како се очекује предузети законом предвиђене мере.

Иначе, према сазнањима Општинске комисије за закуп државног земљишта, закупци су већ скинули род пшенице и јечма са око 150 хектара док се на преосталим површинама (око 290 хектара) налазе усеви соје, кукуруза и шећерне репе.