Menu
RSS
A+ A A-

"ХОЛШТАЈН" НА КРЕДИТ

ПОРОДИЦА АДАМОВ ИЗ ВАШИЦЕ КРЕНУЛА СА ОЗБИЉНИЈОМ ПРОИЗВОДЊОМ МЛЕКА ОВОГ ПРОЛЕЋА

holstajn.jpg

Преко "Имлека" узели седам јуница, које су се већ отелиле и које ће отплаћивати пет година, а у дворишту изградили и откупну станицу млека. На имању ради цела породица

Станислав Адамов из Вашице поред производње пољопривредних култура, производио је и млеко од крава домаће расе да би се овог пролећа одлучио да много озбиљније започне са производњом млека. Уз помоћ "Про Кредит банке" подигао је кредит и преко "Имлека" набавио седам јуница расе црни "холштајн" које су биле стеоне 6-9 месеци.


- Јунице су се отелиле и почели смо са производњом млека и тренутно, с обзиром да још неке треба да се отеле, производимо око 150 литара млека дневно. Од 1. јуна је у функцији и откупна станица у нашем дворишту. Месечна рата за отплату кредита им је сада 300 евра с тим што ће се временом смањивати - истиче Станислав Адамов.

Овај вредни 34-годишњи пољопривредник има и помоћ оца Бранислава, а ту је и супруга Наташа и мајка Љубица. У неким пословима помажу и синови, десетогодишњи Јован и осмогодишњи Славко. Породица Адамов обрађује 18,5 јутара земље, а кажу да ће од јесени морати узети и нешто земље у закуп.


- На нашим њивама производимо кукуруз, јечам, пшеницу, соју и детелину под којом имамо пет јутара. На њиви на којој је био јечам површине пет јутара сада имамо други род, тачније кукуруз за силажу јер ваља припремити довољно хране за краве - каже Бранислав Адамов.


У време наше посете породици Адамов, штале које су својевремено изградили, биле су пуне. Неке краве су се телиле, била су ту и телад од раније, па два бика. Веома важан посао тих дана је било извожење стајњака на њиву како би се припремила са сетву детелине током августа.


holstajn2.jpgСхватио сам да мали произвођачи са по неколико крава тешко могу опстати у овим тржишним условима и зато сам одлучио да повећам број крава. Млеко се плаћа по 18 динара по литру, плус два динара премије, и исплаћује се редовно два пута месечно. Премија је својевремено била четири динара и било би много лакше када би поново била толика. Могу похвалити стручњаке из "Имлека" који нам помажу стручним саветима око производње млека и макробиолошке исправности, а такође је веома добра сарадња и са ветеринаром који нам је увек на услузи - прича Станислав Адамов.


Наш саговорник је регистровао пољопривредно домаћинство и поседује потребну пољопривредну механизацију. Ту су два трактора "Раковица" и "Рус", преса за балирање, сило-комбајн... Као што рекосмо, цела породица је радно ангажована али се Адамови надају да ће и пристојно зарађивати.