Menu
RSS
A+ A A-

ТРАКТОРИ ГЛАВНИ ПОТРОШАЧИ

УСПЕШНА ПРОИЗВОДЊА БИОДИЗЕЛА У ФАБРИЦИ "ВИКТОРИЈА ОИЛ" У ШИДУ



biodisel.jpg

Месечна производња биодизела у фабрици "Викторија оил" у Шиду износи три хиљаде тона и до сада је, према информацијама из ове фабрике, произведено за три месеца девет хиљада тона, а продато осам хиљада.

- За сада је био дизел нашао највећи примену у пољопривреди, затим транспортним фирмама и у мањем проценту на бензинским пумпама у Новом Саду, Бечеју, Параћину и још неким већим градовима у Србији. Потрошачи су задовољни како квалитетом тако и ценом која је нижа од евро-дизела и износи 68 динара по литри. Реч је о еколошком гориву које нема штетних гасова - истиче Саво Вукићевић, комерцијални директор "Викторија оила".

Сировине за производњу био-дизела су обезбеђене за дужи временски период. Биодизел се прави од сировог уља соје, сунцокрета и уљане репице, производња ових уљарица се стимулише преко "Соја-протеина" из Бечеја која је такође у саставу "Викторија групе".

У фабрици ради око 200 радника, а у сезони откупа уљарица је било ангажовано и сезонских радника. Оспособљен је и железнички колосек тако да се сировине али и готови производи могу транспортовати и железницом.

- Оно што је веома значајно то је да смо поставили погон за пречишћавање отпадне воде, такође смо и у сталном контакту са компанијом "Лурги" која је поставила сву потребну опрему у фабрици - наводи директор Вукићевић, додајући и да фабрика веома успешно сарађује са локалном самоуправом.