Menu
RSS
A+ A A-

НОВИ СИЛОСИ

ЗЗ "РАТАР" - ЕКОНОМИЈА КУКУЈЕВЦИ

Узгој јунади, воћарство и уговорена производња са кооперантима у најкраћем је опис делатности Земљорадничке задруге "Ратар"

 

kukujevci-gazda.jpg

Основна делатност Земљорадничке задруге "Ратар" је ратарска производња која се одвија (ове године) на 2.200 ха земље, од чега је 750 ха власништво, а остало закуп државне или приватне оранице. Задруга има 65 стално запослених радника. Посетили смо Економију у Кукујевцима где смо разговарали са директором Здравком Миљевићем.

- Овде имамо фарму товне јунади капацитета 1.200 комада. У воћарском делу производње имамо 30 ха под јабуком и 40 ха крушака. У плану нам је још 30 ха крушака. Узгајамо 7-8 врста јабука а код крушака преовладава виљамовка. У трећем делу нашег рада бавимо се уговорном производњом са кооперантима (пшеница, кукуруз, соја и шећерна репа). Производе пласирамо познатим купцима. Ове године уговорено је 500 ха соје, 400 ха кукуруза и стотињак шећерне репе. Када је реч о фарми радимо са фирмом "Колбис" из Новог Сада, "Биг Булом" из Бачинаца и "Агропауком" из Кукујеваца. Недавно смо са фирмом "Агроглоб" из Новог Сада основали фирму "Агрос плус" у коју средства улаже инвеститор из Новог Сада. Ова нова фирма гради силосе чији је пројектовани капацитет 2000 вагона или 20 хиљада тона. У првој фази силос ће бити капацитета 10 хиљада тона и служиће за смештај уговорене и властите производње. А шта ово значи за село и целу локалну самоуправу сувишно је говорити. Вредност радова је преко 2 милиона евра. Прва фаза би требала бити готова до почетка пријема соје - сазнали смо у разговору са директором Здравком Миљевићем.

Друга фаза изградње силоса предвиђа капацитет од додатних 10 хиљада тона и један семенски дорадни центар за пшеницу а вероватно и млин са савременом технологијом. У перспективи је изградња савремене хладњаче за смештај воћа.

kukujevci-silosi.jpg- Можда већ у наредној години почнемо са прерадом воћа. Још не знам у ком облику ће бити та прерада, да ли сокови или алкохол. Велике су то инвестиције, а циљ нам је да запошљавањем младе образовне кадрове задржимо у Кукујевцима. И даље смо у фази садње воћа и осавремењавања услова њихове производње. Јабуку смо већ опремили системом наводњавања кап по кап а то треба да учинимо и са засадом крушака - каже Миљевић.

Поред стално запослених радника у "Ратару" је, каже директор, јако много сезонске радне снаге са подручја општине Шид. А за њих су обезбеђени кревети (60-70) у просторијама које се греју у време резидбе и бербе воћа. Интересовало нас је да ли ће бити и новог запошљавања.

- Наравно. По завршетку силоса запослићемо 5-6 радника. Уколико изградимо млин то је двадесетак нових радних места. Хладњача би отворила врата за нових 20-30 радника. Циљ нам је да задруга има преко сто запослених радника. Битно је имати праве програме али у свему томе и држава би требало да пружа помоћ јер су тренутно минимални стимуланси. У Кукујевцима су произвођачи соје и шећерне репе прошле године остварили најбољи принос у земљи и зато настојимо да им у тој производњи помогнемо као и у пласирању робе. То је наш заједнички интерес а то ћемо проширити и на воћарски сектор. Већ нам се јављају заинтересовани појединци. А кад сам рекао да нема довољно подстицаја државе навешћу пример това говеда. Прошле године давана је стимулација за тов јунади до 500 комада а ове године до 100 комада - каже на крају Миљевић.

Ми мо још додали како су у овој задрузи плате редовне и изнад просека у овој бранши. Рад се обавља савременом механизацијом, а у колективу владају задружна правила са присуством социјалног духа, где је радник као јединка заштићен. Недостатак пољопривредне апотеке у селу надокнадиће се у новој фирми "Агрос плус" у кругу Економије, где ће се моћи набављати потребна пољопривредна средства.