Menu
RSS
A+ A A-

МИНИСТРИ ПОСЕТИЛИ НОВУ ФАБРИКУ

Помоћници министара за дијаспору и културу посетили крајем августа фабрику за израду пластичне амбалаже која би требало да почне са радом у октобру

 

ministarstvo-dijaspore.jpg

Представници Министарства за дијаспору посетили су 25. августа Шид. Разлог овог доласка је жеља да виде како одмичу радови на изградњи фабрике за израду пластичне амбалаже, гајби за прехрамбене артикле, воће и поврће, а касније за месо и млечне производе.

Власници Л.А.Б.Б. груп, фабрике која је "никла" у кругу некадашњег "Сремпласта" су Јосип Заворски и Горан Мијатовић. Директор је Алинка Заворски, која је и председник Управног одбора.

- Фабрика је направљена властитим средствима. Тренутно је запослено 25 радника, а кад почнемо са радом биће укупно осамдесетак. Планирамо месечну производњу око 100 хиљада комада гајби у шест димензија. Затворени простор обухвата 2500м2, а комплетан плац је на 20 хиљада. Радни простор се састоји од три хале: за складиштење репроматеријала, за производњу и за одлагање готових производа. Репроматеријал набављамо из Аустрије, а гајбе су намењене домаћем тржишту. Званично, почетак производње би требао бити у октобру - за наше новине каже Јосип Заворски.

- Ова амбалажа ће се изнајмљивати и такав начин рада већ се одавно примењује у Америци, Италији и Шведској, где смо ми живели. Ми смо ову производњу прилагодили условима пословања у нашој земљи - каже Алинка Заворски.

Податак да је брачни пар Заворски након живота и рада у Шведској одлучио да се врати у Србију и јесте она спона која је везала њихов овдашњи рад са Министарством за дијаспору.

Ђорђо Прстојевић, помоћник министра за економске односе са дијаспором у истоименом министарству нам је рекао да је за ову посету заслужан Вукман Кривокућа, садашњи помоћник министра за науку и образовање. Питали смо господина Кривокућу како је дошло до ове посете.

- Пре годину и по у причама о потенцијалима у нашој земљи остварили смо контакт и са овим Шиђанима. Од тада смо почели сарадњу. Ја сам тада обављао посао који сада ради господин Прстојевић, па је то било у оквиру домена мог рада.

Задовољан сам виђеним у овој фабрици. Једино морамо некако сузбити утицај кочничара нашег друштва, а то је бирократија. Морамо мотивисати људе из дијаспоре да дају свој допринос развоју државе, а наш крајњи циљ је отварање нових радних места и побољшање стандарда становништва - рекао нам је господин Кривокућа.

У обиласку фабрике био је и председник општине Шид, Миленко Дабић, који је, такође, изразио задовољство због стварања услова за нова радна места у нашем граду и обећао помоћ локалне самоуправе за убрзавање завршних радова.