"СРЕМ ШИД"

Месна индустрија "Срем Шид" од новембра прошле године у склопу Компаније "Биг Бул". Почела производња паштете и месног нареска

aleksandar-pajic.jpgПре десет месеци у склопу Компаније "Биг Бул" из Бачинаца налази се и фирма по којој се некад на далеко чуло за Шид. Реч је о Месној индустрији "Срем Шид". На челу овог колектива налази се директор Александар Пајић. Шта је у међувремену урађено питали смо директора Пајића.

У новембру прошле године купљен је "Срем Шид" и цела процедура око преноса нове фирме трајала је до 27. децембра. Како је АД "Срем Шид" био у стечају који је водио Трговински суд из Сремске Митровице, из стечајне масе су исплаћене обавезе према радницима и повериоцима а преостала имовина је купљена без икаквих обавеза. Виђено стање након два стечаја било је катастрофално. Ништа није радило ни било у функцији, запуштено, покрадено, избушени котлови - прича Пајић.

Ова фирма је 100 одсто власништво Компаније "Биг Бул" а послује као посебно правно лице. Све одлуке у својој надлежности доноси директор а он одговара Компанији, то јесте власнику Миленку Гачићу.

- Крајем фебруара почели смо снимање стања, донели планове за санацију и кренули смо у њихову практичну реализацију. Оспособили смо воду, струју, котао, пречистаче хемијске воде, машине потребне за рад и производњу конзерви. У мају смо радили пробну серију конзерви јетрене и коко паштете и месног нареска у алуминијумској амбалажи и лименци. Извели смо републичке инспекторе који су дали сагласност за рад. Серијску производњу тих производа почели смо у јуну. Набавку сировина, пласман робе, маркетинг и превоз реализујемо преко Компаније. Након добијања сагласности за промет унутар земље покренули смо захтев за регистрацију и дозволу за извоз, осим земаља ЕУ и САД. Тренутно имамо реализацију у Србији, Црној Гори и БиХ - објашњава директор Пајић.

- Паралелно са овим активностима донели смо одлуку и при крају смо пројекта увођења ХАЦЦП. Очекујемо сертификат у децембру, што је преуслов за пласман производа на тржишту у земље Европске уније.

Тренутно у "Срем Шиду" ради 112 радника. У скорије време планирано је проширење асортимана па би требало почети производња готових јела. У 2009. предвиђена је производња ферментисаних производа, активирање линије клања јунади и свиња. Предстоји реконструкција расхладног система дужине 1800 метара. Тада би постигла целокупна функција као пре 2000. Све ово би требало бити завршено до краја првог квартала 2009. године а то би опет отворило могућности отварања нових радних места.

- Тренутно конзервисану робу радимо месечног капацитета 100 тона. Продаја  не прати  производњу с обзиром да смо се пре три месеца појавили на тржишту. Морамо имати агресивнији наступ за пласман производа. Углавном радимо у једној смени, понекад је продужен рад а ретко се дешавало да радимо две смене  - о раду прича директор Пајић.

Рецимо на крају да сви радови финансирају из продаје дела имовине, из прихода од услуга хладњаче, прихода од издавања земљишта у закуп (700 хектара). На Брањевини је искрчен део воћњака након обављене анализе професора Кесеровића из Института за воћарство Нови Сад. Поднесен је захтев за радикацијуу влади Републике Србије и уколико буду одобрена средства на Брањевини би се посадиле нове воћке.