Menu
RSS
A+ A A-

БИОДИЗЕЛ "НА ЛЕДУ"

ФАБРИКА "ВИКТОРИАОИЛ" У ШИДУ

 

biodizel.jpgИзградња фабрике "Викториаоил" није револуционарна само зато што је прва фабрика за производњу биодизела у Србији али и у целој југоисточној Европи, нити зато што је уз претходних 40 милиона евра у њена постројења уложено и додатних 20 милиона евра.

Она је први подухват због многобројних позитивних ефеката које ће производња биодизела донети економији Србије, њеној енергетици, пољопривреди и заштити жиотне средине - рекао је између осталог генерални директор фабрике "Викториаоил" Никола Вујачић у поздравном говору приликом свечаног отварања фабрике бројним угледним званицама и новинарима 27. јуна прошле године.

Данас ситуација изгледа сасвим другачија, од тада саопштеног податка да је планирана годишња производња 100 хиљада тона биодизела, приликом наше посете овој фабрици, која послује у саставу "Вицториа гроуп" од Предрага Дороњге, руководиоца службе логистике и магацина сазнајемо да се биодизел не призводи од новембра прошле године и да је таква пословна политика.

На наше питање шта је са производњом флашираног јестивог уља, што је такође најављено приликом отварања фабрике већ за септембар исте године, добијамо одговор да је урађена само пробна производња јестивог уља у боцама.

- Производимо рафинисано сојино, сунцокретово и уље од уљане репице и то у ринфузи већ према захтевима тржишта. Производи се за домаће тржиште али се извози и у земље у окружењу и земље Европске уније - кратко нам је одговорио Предраг Дроњга додајући да је фабрика откупила довољно сировина-уљарица за годину дана рада.