Menu
RSS
A+ A A-

ГАС СВЕ БЛИЖИ

ГАСИФИКАЦИЈА И НОВА ИНДУСТРИЈСКА ЗОНА НАЈВЕЋИ ПРИВРЕДНИ ЗАХВАТИ У ШИДСКОЈ ОПШТИНИ

Поред реализације ова два капитална пројекта у плану су и бројни други у Шиду и у осталим местима наше комуне



dejan-kojic.jpg

 Да је почетак реализације једног од најзначајнијих привредних подухвата, гасификације општине Шид, ушла у фазу конкретних потеза говори податак да је шидска општина добила иницијална средства у износу од 3,3 милиона динара од Покрајинског секретаријата за енергетику за израду пројекта гасификације Шида и 18 насељених места у општини.

Према речима Дејана Којића помоћника председника општине Шид за привредни развој ова средства ће бити утрошена на почетак израде пројекат који предвиђа довођење гасоводне мреже у сва насељена места у општини као и у постојеће и будуће индустријске зоне.

"Пројекат предвиђа у првој фази изградњу гасоводне мреже од Вогња до Кузмина док би се друга фаза одвијала изградњом гасовода од Ердевика до Брањевине у Шиду одакле би природни гас у трећој фази био дистрибуиран у сва насељена места у општини. Наравно за овакав подухват поред сопствених средстава која су ограничена неопходна нам је помоћ и Покрајине и Републике. Имамо обећања да ће се наша општина у наредном периоду наћи међу онима за које ће средства за ове намене бити обезбеђена из НИП-а и Фонда за капитална улагања" истиче Којић.

 Паралелно са овим активностима Којић истиче и пројекат изградње нове Индустријске зоне поред ауто-пута Шид-Београд која би се градила на површини од око 200 хектара и која ће представљати један од најкрупнијих привредних захвата у шидској општини у последње две деценије.

reklamni-pano.jpg"Жеља нам је да у најскорије време обезбедимо сву потребну инфраструктуру за будућу Индустријску зону која ће се налазити на изузетно атрактивној локацији. Тиме желимо привући ове потенцијалне улагаче јер ћемо им поред локације понудити и низ других олакшица и погодности све у жељи да се у нашој општини отворе нови привредни капацитети који би допринели бржем развоју наше средине" истиче Којић.


Иначе поред активности на реализацији ова два капитална пројекта, у претходних пет месеци општина Шид је успела да путем покрајинских и републичких институција обезбеди средства за реализацију неколико пројеката у Шиду и местима шидске општине али и да са разлогом очекује средства за још неке који ће бити реализовани у наредној години.

"Из републичких и покрајинских фондова и министарства у претходних пет месеци обезбедили смо значајна средства за реализацију бројних пројеката у различитим областима. Свакако да ће наше грађане највише обрадовати чињеница да смо ових дана путем Фонда за капитална улагања обезбедили средства у износу од преко 40 милиона динара за изградњу новог Дечјег вртића у Шиду. Такође смо од покрајинских и републичких институција обезбедили средства за завршетак изградње Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" у Шиду. А у средњој школи "Никола Тесла" у Шиду захваљујући средства из Покрајине реализовали смо пројекат енергетске ефикасности а сличне радове планирамо и у ОШ"Филип Вишњић" у Вишњићеву.

Ових дана очекујемо и средства у износу од 350 хиљада динара од републичког министарства за омладину и спорт која ће бити усмерена на рад новоформиране Канцеларије за младе. Поред ових пројеката конкурисали смо и за још неке пројекте за које се надам да ћемо успети да обезбедимо средства из Покрајине и Републике. Ту се поред осталих налази и реконструкција цркве Св. Марије у Моровићу (значајном споменику културе у општини Шид), потом очекујемо средства за уређење атарских путева у седам насељених места у општини (Ердевик, Кукујевци, Беркасово, Вашица, Вишњићево, Гибарац и Батровци) као и средства за рад борачке организације у општини.

Такође очекујемо да кроз директну комуникацију са надлежнима у Покрајини и Републици као и бројним учешћима на конкурсима обезбедимо средства и за друге пројекте које планирамо реализовати у наредном периоду. Наравно то подразумева да и у оквиру нашег буџета такође планирамо значајна средства за ове намене чиме бисмо у великој мери подстакли бржи привредни развој наше општине" истиче Дејан Којић помоћник председника општине Шид за привредни развој.