Menu
RSS
A+ A A-

КЛАНИЧНА ИНДУСТРИЈА

ЈЕДНИ У ЕВРОПУ ДРУГИ У ЛИКВИДАЦИЈУНедавно објављене информације које су се односиле на две кланице у шидској општини, можда боље од свега говоре у каквом се тренутку налазе два по много чему највећа производна капацитета у најзападнијој општини у Србији. И док је у кланици Биг Бул у Бачинцима, било разлога за радост јер је након вишемесечног очекивања најзад стигла одлука Генералног директора Европске уније за заштиту потрошача којом се кланици из Бачинаца (поред још четири кланице из Србије), одобрава сертификат за извоз свежег говеђег меса на тржиште Европске уније дотле у Индустрији меса Срем након најновије одлуке Трговинског суда у Сремској Митровици предстоји ликвидациони поступак.


Не ако давно ИМ Срем је била међу водећим кланичарским индустријама и бившој држави. Привреда шидске општине била је буквално деценијама наслоњена на ово предузеће, које је пред распад бројало близу 2 хиљаде запослених. Транзиција и све оно што је пратило тај процес имали су фаталне последице за некадашњег гиганта сремске привреде. Агонија која је стечајног управника ИМ Срем Милорада Достанића након што је Трговински суд у Сремској Митровици донео одлуку у тзв. уновчењу целокупне имовине шидске кланице (обзиром да нико од овлашћених предлагача није поднео предлог о реорганизацији) уследиће најпре процена имовине ИМ Срем, а након тога и њена продаја највероватније у марту идуће године.Многи од бивших радника ИМ Срем за судбину свог предузећа оптужују тадашњи менаxмент и пословодство ове фирме сматрајући их највећим кривцима за пропаст предузећа. По њиховом мишљењу они нису на време реаговали како у прилагођавању у новим условима привређивања тако и у подцењивачком односу према новоотвореној кланици у Бачинцима за коју су тадашњи руководиоци Срема говорили да овим њихове производње не сеже до нивоа месечне прераде у шидској кланици и да самим тим не могу бити конкуренција. није им било довољно упозорење ни одлазак најбољих технолога и стручњака других профила у Биг Булу. Веровали су да ће уз помоћ државе и пословних банака успети да премосте кризу која је све више захватила све сегменте производње од ратарске па све до прераде и финалних производа. Била је то фатална грешка чију цену су платиле хиљаде породица из готово свих места у шидској општини као и бројни кооперанти.

За само неколико година руинирани су такви производни капацитети, фарме, економије, вишегодишњи засади и др. који су се са правом убрајали међу најбоље у Србији. Истине ради треба рећи да су и политичке гарнитуре и то оне из Београда одиграле такође значајну улогу у распаду ИМ Срем из Шида. Ту се пре свега мисли на некадашње руководство СПС-а али исто тако и на коалицију ДОС-а која се након петооктобарских догађаја више наврата грубо умешала у доношење стратешких одлука и избора пословодства а касније и стечајног управника.Сасвим други пут је имала кланица Биг Бул из Бачинаца. Основана почетком деведесетих година прошлог века кренула је са симболичном производњом у односу на ИМ Срем. Али из године у годину производни капацитети су расли као и палета производа и у последњих неколико година Биг Бул је ушао међу лидере у кланичарској индустрији Србије. Успевајући да се на време прилагоди условима које диктирају најпробирљивија европска и светска тржишта кланица из Бачинаца је успела да преброди све тешкоће које су пратиле њихово пословање и да коначно добије дозволу за извоз својих производа и на тржиште Европске уније.

Недавни завршетак производно-пословних просторија јасно говори да у овој по много чему једној од најуспешнијих привредних организација у шидској општини неће стати на томе. За очекивати је још веће проширење како производње тако и производног програма, који већ сада испуњава све стандарде као и у сличним кланицама Европске уније.Можда ова прича боље од свега говори о оној народној "док једном не смркне другом не сване". Ипак, већина бивших радника ИМ Срем не мисли тако. Они су и даље можда и с разлогом, убеђени да су обе кланице без обзира што су удаљене свега десетак, километара једна од друге и дан данас могле успешно радити и пословати.