Menu
RSS
A+ A A-

СУНЦОКРЕТ ТОЧЕ У ЦИСТЕРНЕ

Једина фабрика биодизела у Србији и целој југоисточној Европи "Викторија оил" која је недавно отворена у Шиду, производиће годишње сто хиљада тона биодизела

biod2.jpg
Највећа примена овог горива се очекује у пољопривреди, градском превозу великих градова, транспортним предузећима и наравно у широкој потрошњи за аутомобиле.

- Од сунцокрета, соје и уљане репице се производи сирово уље те уз додатак 10 одсто метанола и натријум етилата добија се биодизел. За производњу 100 хиљада тона биодизела, потребно нам је 200 хиљада тона сунцокрета, соје и уљане репице. Биодизел је 20 одсто јефтинији од еуро-дизела и поред тога што доприноси уштеди новца, не загађује животну средину јер је емисија гасова равна нули обзиром да не садржи сумпор - истиче Сава Вукићевић, комерцијални директор "Викторија оила".

hostese.jpg

Према његовим речима, биодизел је успешно положио тест пробног коришћења у градском превозу у Суботици и већ га има на пумпама у Новом Саду, Параћину, Бечеју, Српској Црњи и другим градовима. Дневна производња биодизела у шидској фабрици износи 300 тона и обезбеђено је довољно сировина за планирану производњу. Производња уљане репице је уговорена на 10 хиљада хектара.

dame.jpg

- Биодизел је по квалитету раван гориву Еуро 5, а ко користи дизел потребно је да промени филтер да би користио биодизел. У нашим погонима је инсталирана савремена опрема на којој раде млади и образовани људи. Тренутно је запослено 200 радника а у септембру када проради линија за јестиво уље од сунцокрета, посао ће добити још 20 нових радника - каже Сава Вукићевић.