Menu
RSS
A+ A A-

Реаговања

Поводом разних тврдњи кад је одржан први Сабор-Меморијал посвећен Филипу Вишњићу одговорно тврдим следеће:


Први Меморијал је одржан 6. новембра 1965. године на коме је поред мештана узело учешће више посетилаца, а посебно ученика из Моровића, Ердевика, Кузмина, Мартинаца и Сремске Митровице.


2. Овом Меморијалу-Сабору поред осталих присуствовали су Мирко Чанадановић, председник Покрајинског комитета СК Војводине, Весковић Зора покрајински секретар за културу, делегација Општине Бијељина са директором библиотеке "Филип Вишњић" Бијељина, Весковић Светислав директор Међуопштинског Педагошког Завода Срем, те представници културних институција Шида и Сремске Митровице.3. Сабор је требало да отвори господин Миодраг Панић-Суреп, књижевник који је био највећи познавалац дела и лика Филипа Вишњића. Са господином Панићем сам контактирао лично више пута и његова замисао је била да се у Вишњићеву сагради Дом посвећен Филипу Вишњићу и да се сваке године или сваке друге године одржи Сабор по узору на Вуков Сабор у Тршићу. Но те 1965. године господин Суреп се разболео, а што је био разлог да није присуствовао овом Сабору. Болест и смрт је спречила да се оствари ова идеја.


4. Овом приликом Вишњићево је од више дародаваца поклонило око 100. књига које су до отварања библиотеке читаонице уступљене Основној школи "Филип Вишњић" Вишњићево.


5. Како Школа у Вишњићеву није имала слику Филипа Вишњића, то је уз помоћ покојног госп. Сурепа у Новинском предузећу "Борба" Београд иста пронађена и урађено је пет великих слика Филипа Вишњића које су за ову прилику уручене школи у Вишњићеву.


6. Организована су такмичења у рукомету школа из Вишњићева, Моровића, Ердевика и Кузмина, као и шаховски меч између Вишњићева и Шида.


7. За ову свечаност ученици Основне школе Вишњићево и мештани уредили су гроб Вишњића и овом приликом положено је више венаца и цвећа, а што се види и из фотографије коју прилажем, као и из чланка објављеног у "Сремским новинама" који такође прилажем.


8. Ово тврдим одговорно јер сам био директор школе у Вишњићеву од 1. септембра 1961. године до 1. октобра 1970. године када сам прешао на место секретара Заједнице образовања Шид.


9. Тврдња да је први Сабор одржан 1970. године и да га је организовао покојни Милинко Копић Мићко није тачна и једина културна манифестација која је одржана те године у Вишњићеву је оснивање тамбурашког друштва чије је први председник био Ђурђевић Гавра.


10. Мештани Вишњићева су за ову прилику угостили све присутне госте у просторијама школе.


11. На крају овог мог запажања било би целисходно да се утврди да је први Меморијал-Сабор одржан у Вишњићеву 6. новембра 1965. године а поводом 200. година од рођења Филипа Вишњића уз ангажовање мештана Вишњићева, Покрајинске заједнице културе, покојног књижевника Миодрага Панића - Сурепа и моје маленкости.12. Тачне су констатације да је директор библиотеке у Сремској Митровици био против оснивања и отварања библиотеке у Вишњићеву која би била посвећена Филипу, као и да руководство у Шиду није придавало значај делу и лику Филипа Вишњића.