Menu
RSS
A+ A A-

ГРИЗЕ РИБА У СОТСКОМ ЈЕЗЕРУ

СПОРТСКИ РИБОЛОВАЦ ЕМИЛ МРАВИК ИЗ ШИДА ЈЕ ВЕЛИКИ ЗАЉУБЉЕНИК У ПРИРОДУ



riba.jpg
Његов деда и отац су се бавили спортским риболовом па је њиховим стопама кренуо и Емил Мравик, још као дечак. Највише воли да пеца на Сотском језеру где проводи викенд. Спава у шатору и пеца са три штапа. Велика му је подршка девојка Бојана која такође воли риболов



Спортски риболов у породици Мравик из Шида, има дугу традицију па је тако овај леп спорт и хоби Емил Мравик (27) наследио од деде и оца. Као дечак са њима је одлазио у риболов, а пуну деценију се потпуно самостално и активно бави риболовом. За себе каже да је не само спортски риболовац већ и заљубљеник у природу.


- Моје омиљено место за риболов је Сотско језеро које је богато шараном, амуром, штуком, сомом али и белом рибом - каже Емил. - Сваког викенда сам на језеру од петка до недеље, спавам у шатору, пецам са три штапа најчешће сам али ми је подршка девојка Бојана која такође воли риболов. Лети се пеца шаран и амур, такође и сом, а у пролеће и касну јесен штука чак док вода не смрзне.

За риболов треба имати и одговарајући риболовни прибор, а Емилов има вредност око две хиљаде евра. Ту су шарански параболични штапови, фоксови штапови (фокс вориор 3,60 дужине и 2,75 снага бацања штапа), машинице банакс модел хелицон, једном речју најсавременији прибор. Емил пеца штуку на живи мамац (кедер) али још чешће на варалицу и тада пеца једним штапом. Каже нам Емил да је раније одлазио и на Босут у Моровић и на Дунав код Нештина али му је сада најомиљеније место Сотско језеро у чијим лепотама ужива и где каже обавезно слави са друштвом празник рада 1. мај.


- На језеру је веома лепо али ми смета што људи често за собом остављају доста смећа и једном сам са другаром три дана сакупљао разно смеће које нарушава природан амбијент. Ту сам чак засадио и једну врбу. Риболов је веома леп спорт али нема довољно младих који би се укључили јер то ипак није спорт за пензионере како неки мисле - каже Емил Мравик, који је уловио у дугогодишњој каријери много рибе, а капитални примерци су штука од 5 килограма и 800 грама и амур од девет килограма.