Menu
RSS
A+ A A-

ПОМЕН ПАЛИМ БОРЦИМА И ЖРТВАМА ФАШИЗМА

Комеморативни скуп у Вишњићеву

Само у току злогласне акције "Сремско крваво лето" 1942. године усташе су из Вишњићева одвеле преко 280 родољуба који су касније стрељани на гробљу у Сремској Митровици или у зглогласном Јасеновцу



visnjicevo-66godina.jpg

Пригодним поменом који је одржан крај споменика палим борцима НОР-а, у центру села и полагањем венаца и цвећа, у Вишњићеву је у суботу 8. новембра одржан помен на страдале борце НОР-а и жртве фашистичког терора. Уз присуство преживелих бораца, представника СУБНОР-а Шид и Сремска Митровица, ђака Дома ученика из Сремске Митровице, мештана Вишњићева и гостију о 66. годишњици страдања становника Вишњићева, говорио је секретар Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине Немања Петаковић.

И сам борац НОР-а, који се са 16 година укључио у антифашистички покрет био је непосредан сведок страдања својих мештана. "Те јесени 1942. године усташке формације су у нашем селу у црквеној порти затвориле неколико стотина становника Вишњићева, готово свих узраста. Након одређеног времена издвојили су близу 300, који су потом одведени у Сремску Митровицу, где су и стрељани са осталим родољубима Срема.

Иако нема поузданих података претпоставља се да је једна група становника Вишњићева ромске националности одведена из Сремске Митровице у злогласни Јасеновац, где је завршила мученичком смрћу", изјавио је Петаковић истичући да је Вишњићево дало велики допринос у НОБ.
Иначе, највеће страдање становника Срема, догодило се управо за време усташке акције, познате у народу као "Сремско крваво лето", када су у току лета и јесени 1942. године усташе на челу са злогласним Виктором Томићем, одвели више хиљада становника Срема, који су потом стрељани на гробљу у Сремској Митровици, а други су одведени у Јасеновац, одакле их се након ослобађања вратила само неколицина.