Menu
RSS
A+ A A-

ПРОШЛОСТ КАО ТЕМЕЉ БУДУЋНОСТИ

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "РУСИНИ У ШИДУ И ОКОЛНИМ МЕСТИМА"



rusini.jpgУ Русинском дому у Шиду недавно је одржана промоција књиге "Русини у Шиду и околним местима" у којој је обрађена 200-годишњица од досељавања Русина у Шид и оснивања своје парохије, као и 85. годишњица рада КПД "Ђура Киш". Такође су представљени и појединци који су у различитим областима афирмисали своју заједницу. Издавање књиге је финансијски помогла СО Шид.


Говорећи о књизи, парох Михајло Малацко је истакао труд већег броја аутора, а посебно Леоне Хајдук из Новог Сада у прикупљању обиља података и фотографија те припреми и издавању књиге. Он је такође истакао да треба поштовати своју прошлост која је темељ будућности. О књизи су говорили и аутори Мирослав Цирба, Вењамин Буљчик и Мирослав М. Цирба док је парох из Сремске Митровице Михајло Режак, који је више година службовао на овом простору у Беркасову и Бикић Долу, рекао да се мора гледати у будућност поштујући прошлост и чувајући језик, духовност и обичаје.


На крају промоције је Женска изворна певачка група заједно са публиком отпевала "На многаја љета" и песму "Хижочко стара". Дружење је затим настављено уз коктел, игру и песму јер је на тај начин скромно обележен завршетак једне успешне сезоне.