Menu
RSS
A+ A A-

БУРАД КАО ЏИНОВИ

ПОДРУМ ВИНА У БИКИЋ ДОЛУ



Највеће буре од 11.500 литара, направљено је од славонског храста и толико је велико да се у њега може сместити више људи



bure.jpg

 


Ове године грожђе је добро родило па тако у ПП АД "Ердевик" коме припада и подрум вина у Бикић Долу, рачунају да ће добро напунити бурад. Посетили смо подрум у Бикић Долу, где је све било у знаку припрема за предстојећу бербу грожђа. Под виновом лозом се налази 100 хектара под родом, али су значајне површине под младим виноградом који још нема рода.


Сазнајемо да је подрум саграђен далеке 1830. године, дужине 30 метара и озидан циглом старог великог формата. Унутрашња температура се креће између 12 и 14 степени Целзијуса, без обзира на спољашњу температуру. А унутра џиновска бурад какву човек може ретко где видети. Домаћин нам је Бранкица Тадић из Сота, која овде ради 12 година.

vila.jpg- Бурад су запремине преко 10 хиљада литара, а највеће је од 11.500 литара. Направљена су од славонског храста и толико су велика да унутра може ући више људи. Када се бурад припремају за ново вино, изнутра се мора добро опрати и сумпорисати. Када се све то уради, буре се опет добро мора затворити док не дође ново вино - каже Бранкица Тадић.


Овде се производи, односно складишти, црно вино од сорти каберне, совињон, бургундац и мерлот. Наша саговорница нам је демонстрирала точење вина уз помоћ црева из бурета у канистер. На летњу жегу, прија свакако чаша вина и могло би се рећи прохладна температура у џиновском подруму у чију бурад се може сместити око 72 вагона вина.


Бранкица Тадић нас је провела и кроз винограде који су у заиста одличном стању што се тиче грожђа али и одржавања, јер нема траве. Ту су и стоне сорте грожђа, као што су хамбург и афус - али на површини од 4,5 хектара. Све је спремно за бербу када се ангажују и сезонски радници. У тишини винограда је и лепа вила која је својевремено угошћавала многе уважене другове, а сада живи неки свој други живот. Времена се мењају, а познато вино уз подрум у Бикић - Долу - остаје!