Menu
RSS
A+ A A-

ПРИПРЕМЕ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ

У СУСРЕТ 38-ОЈ ГОДИШЊИЦИ "РАДИО ШИДА"



direktorka.jpg



Пуних 38 година Радио Шид информише јавност на нашем подручју из свих области друштвеног живота, а у току је процес којим би и ова радио станица, као и све друге у Србији, прешла у приватне руке.

Радио Шид је добио регионалну фреквенцију и поседује добро разрађен кабловски - дистрибутивни систем што је веома значајно у процесу приватизације.


- Следи процена вредности радија, те утврђивање начина продаје односно путем тендера или аукције. Иако је законом прописано да се приватизација изврши до краја године, то свакако неће бити изводљиво из техничких разлога. У неким срединама је чак било иницијатива да се приватизација медија који информишу на језицима националних мањина пролонгира, међутим, од тога нема ништа.

Највероватније ће решење бити да се будући власник обавеже да не укида информисање на тим језицима - истиче Даница Живковић, директорка Радио Шида, напомињући да ова радио станица од самог оснивања непрекидно информише слушаоце на српском, словачком и русинском језику.

По добијању регионалне фреквенције, Радио Шид је, према речима наше саговорнице, у обавези да измести ФМ предајник на Принциповац, а само елаборат и опрема коштају више од два милиона динара. Радио је учествовао на конкурсу Покрајинског секретаријата за информације за средства за техничко-технолошко унапређење рада електронских медија. Добијено је 400 хиљада динара, а и покрајински секретар за информације Милорад Ђурић је посетио Радио Шид.


Тренутно у кабловско-дистрибутивном систему има око три хиљаде претплатника, а процењује се да ће их бити око пет хиљада. За изградњу КДС је уложено око 25 милиона динара и потребно је да се још изврши укњижба. Прикључак за готовинско плаћање износи 7.600 динара, а на осам рата 8.600 динара док је месечна претплата 320 динара, што је како кажу у Радију, најнижа претплата у околини.


- Предстоји нам даљи развој КДС јер интересовања има и у селима у нашој општини. Неопходно је извршити анкетирање домаћинстава у већим месним управама јер би изградња КДС у тим срединама била исплатива ако би било 500 прикључака - каже Даница Живковић.


ГОДИШЊИЦА
Радио Шид је основан и почео је са емитовањем програма 6. децембра 1969. године непрестано се развијајући и проширујући сатницу емитовања програма. Од самог почетка се програм емитује на српском, словачком и русинском језику. Велики помак је начињен и увођењем КДС који пружа и додатне могућности, као што је употреба интернета. Тренутно у Радио Шиду има 22 стално запослена радника, а ангажују се и хонорарни сарадници.