Menu
RSS
A+ A A-

ЈЕЛОВНИК ИЗ ЛОВИШТА МОРОВИЋ ЗА ДЕСЕТКУ

ИНТЕРЕСАНТАН ДИПЛОМСКИ РАД ТАЊЕ ЛУКИЋ ИЗ АДАШЕВАЦА



 lukic.jpgОдличан ђак током школовања, добар студент на факултету па не чуди податак да је Тања Лукић дипломирала након четири године и то са десетком



Породица Лукић из Адашеваца крајем новембра имала је разлог за славље јер је њихова кћерка Тања завршила факултет, дипломирала је са десетком. Леп разлог за задовољство и славље. Сем овог, разлог што смо посетили Тању је и податак да је њена дипломска тема везана за наш терен. Али, пођимо редом.


Тања Лукић је рођена 1984. године, основно образовање завршила у ОШ "Вук Караџић" у Адашевцима, а затим Гимназију "Сава Шумановић" у Шиду. На Природно-математички факултет у Новом Саду (Департман за географију, туризам и хотелијерство) уписала се 2003. године. Током школовања била је одлична ученица, "вуковац", ђак генерације.

Стога и не чуди да је након четири године завршила и све обавезе на факултету. Истиче да је радне навике и дисциплинован начин живота научила од свог учитеља. Још у Гимназији је одлучила да студира туризам, смер хотелијерство, па у њеној дипломи стоји звање дипломирани менаџер у хотелијерству.


- Током студирања имали смо доста практичне наставе и теренских вежби. У првој години били смо на теренима у Војводини, у другој у Западној Србији, трећој у Јужној Србији а у четвртој у Црној Гори. Тим приликама обилазили смо и културна добра у градовима у којима смо били, тако да је то сем наше практичне наставе било и додатно образовање - прича нам Тања.

Били смо на пракси у новосадским хотелима и у хотелу "Москва" у Београду. По два месеца током лета ја сам проводила на пракси у Моровићу, у Војном ловишту, па сам због тога одлучила да тема мог дипломског рада носи назив "Структура и квалитет гастрономске понуде у угоститељским објектима ловишта "Моровић". Професор доктор Драган Тешановић, доцент на Природно-математичком факултету у Новом Саду био ми је ментор. Проширени ловачки мени који се служи у Моровићу обрадила сам са нутративног аспекта - објашњава Тања.


Јеловник се састоји од канелота од дивљачи, супе од фазана, срнетине у ловачком сосу са чешким кнедлама, мешане салате, пецива, штрудле с орасима, кафе. Тања је обрадила енергетске вредности менија, утврдила колико је садржано угљених хидрата, протеина, липида, минералних материја и витамина. У уводном делу бавила се ловом и објашњењима да квалитет јела овиси и од квалитета и начина устрела. Њен уложени труд резултирао је десетком за дипломски рад.


Тања је скромна девојка која и овом приликом поред властитог труда жели да истакне подршку своје породице и свих оних који су на било који начин допринели успешности њеног школовања. Она је била општински стипендиста, па јој је жеља да остане на подручју Општине Шид и ту се запосли. Дане након дипломирања проводи одмарајући се. Воли да прочита добру књигу, а у град ређе излази.
Родитељи не крију понос.


- Мени Тањин дипломски и десетка уопште нису изненађење јер сам знала како и колико се спремала. Тако је било и на пријемном испиту. Можда ће звучати нескромно, али ја сам увек веровала у Тању - каже мама Јагода.


- Леп је то осећај кад вам дете заврши факултет, лепим оценам и у року - задовољно додаје тата Милан.
Сестра Милица, ученица 7. разреда не укључује се у разговор, али како чујемо и она је одлична ученица, у школи се мало бави новинарством, пише песме и судећи по успеху биће прилике да се и о њој пише. Јер, она већ сада редовно осваја неко од првих места на општинским такмичењима из српског језика и математике.