Menu
RSS
A+ A A-

"САНТА МАРИЈА" У ПУНОМ СЈАЈУ


brodic.jpgДавне 1984. године наш суграђанин Борислав Барна  набавио је шему са упутством и материјалом за израду брода макете "Санта Марија" који је постојао и пловио океанима још 1492. године. Започео је Борислав са склапањем брода. Урадио је постоље и труп и на томе стао. Све до јануара ове године, дакле пуне 24 године је прошло када се Борислав поново прихватио посла на већ готово заборављеном броду.



- Радове сам започео пре 24 године, а онда сам се оженио, правио кућу, биле су ту и друге обавезе и започет брод са остатком материјала, шемом и упутством је спакован и тако чекао годинама да угледа "светлост дана" - прича нам Борислав Барна.



Каже да је радове започео 10. јануара ове године и до 8. марта све је било готово. Брод је засијао у својој лепоти. Његова супруга Мирјана  ради доста ручне радове најразличитијих креација и инспирација, Борислав јој помаже па се тако сетио свог недовршеног посла из младалачких дана. И решио је да доврши започето.



- Брод има око 200 делова, од крупнијих до веома ситних. На њему су и четири топа и пушке, ту су и права једра са конопцима, баш онако како је изгледао пре више векова. Димензија је 52 центиметра дужине, ширине 16 центиметара и висине 53 центиметра требало је користити и више врста прецизног алата и прибора  да се све беспрекорно изради. Наравно, требало је и доста стрпљења и сталожености за овај "пипави" посао који ме ипак опушта и смирује од свакодневних обавеза - каже Барна и додаје да у плану има израду новог још већег брода, а радо би са неким разменио шеме за израду бродова.