ДУШАН ЈОВИЧИЋ ИЗ БЕРКАСОВА УГЛЕДАН ПРОИЗВОЂАЧ ГРОЖЂА

jovicic_vino.jpgИако зашао у осму деценију живота, чика Душан води рачуна о 7,5 јутара винограда, а прошле године био најуспешнији произвођач у Срему са 18.500 килограма грожђа по хектару. Посао са виноградима, грожђем и вином у традицији породице Јовичић

Посла се н плаши иако је закорачио у осму деценију живота, тачније има 72 године, а и даље води главну реч када је у питању брига о 7,5 јутара винограда на Телеку. Реч је о Душану Јовичићу  из Беркасова који је на Сабору такмичара земљорадника Срема проглашен за најуспешнијег произвођача грожђа, са оствареним родом од 18.500 килограма.

- Виногради су традиција у нашој породици. Мој деда је некада имао два винограда и сваком сину оставио по један. Мој отац је наставио са виноградарством, ја такође, а сада је ту и мој син Далибор. На Телеку имамо 7,5 јутара под виноградом. Око 80 посто је италијански ризлинг за бело вино, а онда још по хиљаду чокоти црног бургундца, прокупца, франковке и савињон каберне за црно вино - започиње причу о виноградарству и вину Душан Јовичић.

jovicic_vinograd.jpgИ винограде треба обнављати па сада има и "стари" и "нови, виноград на лепој падини Телека са које "пуца" поглед према Шиду. У винограду има доста посла почев од орезивања, везања, фрезирања, ђубрења, прскања... И ту су послови некако би се рекло - подељени. Душан је задужен за фрезирање, син за прскање, а орезивање и копање се плаћа надничарима. Некада се за заштиту користио плави камен и креч, а сада "цинеб" и "косан". У прскању Душан не претерује и каже да је то просечно шест пута у сезони, а памти да је било година када се само три пута прскало. виноград треба добро нађубрити и то са по 300 килограма по јутру "три петнаестице" и "уреом".
- До бербе, човек треба доста да се наради али је задовољство када маме лепи гроздови. Берба обично траје неколико дана и обавезно ангажујем надничаре, а ја сам задужен за превоз грожђа. Ради и по 22 људи тако да се посао добро обави. У дрвену бурад кући сместим око вагон вина, али је проблем што немам подрум. Планирам да набавим бурад од прохрома али без обзира, подрум је неопходан - каже Јовичић.
Некада је грожђе продавао у Илоку, тамо су га сви познавали и добро знали квалитет грожђа које доноси. Онда су се прилике, из добро знаних разлога промениле, па сад грожђе продаје у Александровац Жупски. АН наше питање, може ли се на грожђу зарадити, обзиром на велика улагања и доста посла, Душан нам је само кратко договорио: "више него на пшеници или кукурузу".

ТВ ПРОДАЈА
Душан  добро зна шта је маркетинг па сада грожђе продаје и путем ТВ огласа на "Сремској телевизији".
- то чиним већ неколико година, људи ми се јављају и долазе директно у виноград. Неко купи тону, неко пола тоне. Прошле године се на лицу места грожђе продавало за 30 динара по килограму и задовољан сам продајом - каже Јовичић.

ПО СТРУЦИ МЕТАЛАЦ
Душан каже да је изучио за машин-бравара и металостругара, али да с поред основног занимања увек бавио и пољопривредом. Радио је својевремено у новосадском "Југоалату" али се по потреби посла вратио у Шид. Био је и приватни занатлија, држао по три шегрта, а двојицу тракториста за послове у пољопривреди.


- Биле су то године када није било лако приватном сектору. Занатску радњу сам имао од 1965 године до пензије 1992 године, а порези су били веома високи. Посебно у шидској општини, као да је неко желео тада да уништи приватнике. А сада су нека друга времена када се подстиче приватни сектор - наглашава Јовичић.