Menu
RSS
A+ A A-

ЗАШТО ЖУРИШ, ДРУЖЕ ТИТО?!

КАКО СЕ ПРЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ШИД ПРИПРЕМАО ЗА ДОЧЕК ПРЕДСЕДНИКА СФРЈ

Општинско руководство радило неколико дана и ноћи на припремама за дочек Тита, а припремама руководила служба протокола Скупштине и Извршног већа САП Војводине. Генерално уређена зграда железничке станице и маршрута којом ће Тито проћи, а уместо очекиваног задржавања, Тито наставио пут за Карађорђево

Друг Тито,Шид

Вест је стигла у општинско руководство Шида у другој половини септембра 1977. године да ће ову средину посетити председник СФРЈ Јосип Броз Тито  на свом путу из Загреба у Карађорђево, подигла је "на ноге" све у граду јер се требало што боље припремити за дочек председника. У то време председник СО Шид је био Никола Кнежевић  који нам је испричао више о самим припремама и доласку Тита "плавим возом" у Шид.

- Припреме су трајале неколико дана и ноћи под руководством Службе протокола Скупштине и Извршног већа САП Војводине. Генерално је окречена и уређена железничка станица, перони затим је очишћена и уређена маршрута којом ће Тито проћи. Према Беркасову је посечено шибље поред пута и уређене банкине. Било је индиција да ће се Тито у Шиду и задржати, па смо се тако и припремали - прича нам Никола Кнежевић о догађају од пре нешто више од три деценије.

Тито је у Шид стигао 30. септембра "плавим возом", а у пратњи су били Радован Влајковић,  председник Председништва САП Војводине, као и Милка Планинц,  председница ЦК СК Хрватске са којом је био и Јаков Блажевић,  те Душан Драгосавац,  такође из руководства Хрватске, а из војвођанског руководства, Тита су дочекали Вилмош Молнар,  председник Скупштине САП Војводине, Нандор Мајор,  секретар Председништва ПК СК Војводине, Марко Ђуричин,  председник синдиката Војводине и Милош Николчин,  председник СУБНОР Војводине. На железничкој станици је било општинско руководство као и ученици, радни људи и грађани који су у великом броју дошли да дочекају и поздраве друга Тита. Добродошлицу Титу су пожелели и предали му цвеће пионири ОШ "Сремски фронт" Јасминка Нанић  и Мирослав Сењов.

С обзиром да нам је било саопштено да ће се Тито задржати на ручку, добили смо његов јеловник и према њему припремили ручак уз обавезну јагњетину и виски чивас. За послужење су били задужени конобари угоститељског предузећа "Војводина" који су били посебно свечано обучени, као и особље железнице које је носило нове свечане униформе и беле рукавице. Тита су прво по изласку из "плавог воза" поздравили представници покрајинских органа, па онда општинско руководство и пожелели му добродошлицу. Међутим, Тито се није задржао на ручку већ је одмах аутомобилом заједно са Радованом Влајковићем, наставио пут Карађорђева - сећа се Никола Кнежевић.

Поред Кнежевића у име шидске општине, Тита су дочекали и Владимир Калај,  председник ОК СКВ Шид, Боро Јовичић,  председник ОК ССРН, Лазар Урошевић,  председник ОО СУБНОР и Сава Ждерић,  председник омладинске организације. Тито је био и отишао, а остале су успомене и сећања из тог времена.


ДОНЕЛИ КОЖНУ ФОТЕЉУ

Просторија у приземљу железничке станице је била посебно уређена јер се очекивало да ће се Тито ту задржати и ручати, па онда наставити пут за Карађорђево.
- Сећам се да смо из Сремске Митровице донели кожну фотељу коју је Тито користио када је био у посети том граду. С обзиром на то да се Тито није задржао на ручку, ја сам касније седео у тој фотељи, а све што смо припремили за Тита, ми смо и појели заједно са руководством које је било у пратњи Тита - каже Никола Кнежевић.


СУСРЕТ СА МИЛКОМ ПЛАНИНЦ

Никола Кнежевић нам је испричао и да се том приликом по други пут сусрео са високом функционерком ЦК СК Хрватске Милком Планинц.

- Први пут смо се срели у Вуковару приликом избора председника ОК СКХ Вуковара јер је тада једна делегација из Шида у својству госта присуствовала том догађају. После тога смо отишли на Вучедол па смо имали прилику и да поразговарамо са Милком Планинц, а ово је био наш други сусрет - истиче Кнежевић.