Menu
RSS
A+ A A-

ЛЕКАР ПО ИЗБОРУ

У ДОМУ ЗДРАВЉА У ШИДУ ПАЦИЈЕНТИ СЕ ОПРЕДЕЉУЈУ КО ЋЕ БРИНУТИ О ЊИХОВОМ ЗДРАВЉУ

salter.jpg

 

 

Опредељивање за лекара према месту пребивалишта л Нема довољно лекара педијатара

Од 1. јула здравствени осигураници у нашој општини могу писмено да се изјасне који ће лекар у наредних годину дана бринути о њиховом здрављу, а до сада се за изабраног лекара определило 3.827 грађана.


- Грађани треба што пре да се определе за изабраног лекара јер је квота за једног лекара опште медицине две хиљаде пацијената. Избор лекара је сталан процес јер се пацијент опредељује на рок од годину дана, с тим што после тог периода може поново остати код тог лекара или се определити за другог. На овај начин, увешће се више реда у лечењу пацијената и сама здравствена заштита ће боље функционисати - каже др Светозар Манојловић, директор Дома здравља у Шиду.

Наш саговорник истиче да је важно напоменути да се пацијенти за изабраног лекара опредељују према месту пребивалишта. Тако се рецимо студенти и ученици у домовима, као и стара лица која су смештена у старачке домове, опредељују према месту где се те установе налазе. Што се тиче малолетних лица, за децу лекара бирају родитељи, односно стараоци и хранитељи.


- Нажалост ми немамо довољно лекара педијатара. Имамо два педијатра, а према нормативима би требало да имамо седам. Препорука Фонда за здравствено осигурање је да родитељи у том случају могу изабрати лекара опште медицине као изабраног лекара за своје дете уз могућност консултације са педијатром који је у том случају лекар консултант. Што се тиче хитних случајева, тада не важе одредбе о изабраном лекару и такав пацијент се прима у Служби хитне медицинске помоћи - појашњава др Манојловић.

КВОТЕ
Приликом опредељивања за одређеног лекара, успостављене су и тзв. квоте па тако лекар опште медицине може да лечи 1.600 до 2.000 пацијената, док педијатар може да брине о здрављу 600 до 1.000 малишана. На једног гинеколога долази од 6.500 до 7.600 пацијенткиња, а дечији стоматолог брине о здрављу зуба 1.500 малишана, док стоматолог за одрасле брине о чак десет до 12 хиљада пацијената.


ПРОМЕНА ЛЕКАРА
Ако је изабрани лекар одсутан до три месеца због годишњег одмора или боловања, директор Дома здравља одређује замену, а ако је одсуство изабраног лекара дуже од три месеца онда замена постаје изабрани лекар. Незадовољан пацијент може поднети директору дому здравља молбу у писменој форми уз образложење (зашто жели да промени лекара) и директор је решава у року три до пет дана.

Такође и изабрани лекар може да откаже лечење пацијента уколико се овај не придржава терапије и упутстава, као и савета изабраног лекара.