Menu
RSS
A+ A A-

ПАЖЊА: ЖУТИЦА!

ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ ЗДРАВЉА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ ПРОГЛАСИЛО ЕПИДЕМИЈУ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ НА ПОДРУЧЈУ ШИДСКЕ ОПШТИНЕromko.jpg Све надлежне службе и органи у Општини Шид предузимају све неопходне мере да се ова опака болест не прошири


Након појаве неколико случајева обољења од хепатитиса А код становника наше општине (два у Вишњићеву, и по један у Шиду и Илинцима) Завод за заштиту здравља из Сремске Митровице је донео одлуку да се на подручју шидске општине прогласи епидемија од ове заразне болести.

Одлука је уследила након сазнања да су се случајеви обољења од жутице појавили у периоду од 25. јула до 4. октобра ове године. Сви оболели су имали тегобе различитог интензитета а хоспитализовани су на Инфективном одељењу Здравственог центра у Сремској Митровици.


Према подацима из највеће здравствене установе у Срему нема јасно видљиве повезаности за ова четири случаја. Одмах по сазнању да је проглашена епидемија жутице на подручју општине надлежне службе, органи и инспекције предузели су одговарајуће мере.

У среду 14. октобра одржан је састанак са активом директора свих школа и предшколске установе и санитарном инспекцијом у Шиду где су дата конкретна и писана упутства око пооштравања и подизања нивоа хигијене у школским установама а истовремено је договорен надзор од стране Покрајинске санитарне инспекције.

Начелник општинске управе СО Шид Ромко Папуга истакао је у разговору са новинарима, да ће све надлежне службе и органи у општини као и у другим установама а нарочито у школама и предшколским установама, предузети све неопходне мере како би се спречила појава ове заразне болести.


Већ смо предузели низ мера како би предупредили евентуалну појаву заразне жутице на подручју наше општине. Очекујем да ће сви одговорни испунити своје обавезе и да се ова болест неће проширити. Посебно очекујем пуну ангажованост одговорних у школским установама у нашој општини као и других субјеката који ће бити укључени у ову акцију - истакао је први оперативац у Општини Шид који ће заједно са Одељењем за друштвене делатности на неки начин координирати акције које ће бити предузимане на подручју наше општине.У ЕРДЕВИКУ ДВА ОДЕЉЕЊА ЂАКА
ПОД ЗДРАВСТВЕНИМ НАДЗОРОМ
У Ердевику су под здравствени надзор стављена два одељења осмих разреда ОШ „Сава Шумановић” која су пре месец дана боравила на екскурзији у Нишу. Лекару Здравствене станице у Ердевику дате су инструкције да стално прати стање ових ученика с обзиром на то да период инкубације према речима стручњака, траје од 15 до 50 дана.ДВОЈЕ ОБОЛЕЛИХ У НОВОМ СЛАНКАМЕНУ
ИМАЈУ СТАЛНО МЕСТО БОРАВКА У КУКУЈЕВЦИМА
Двоје оболелих од жутице у Новом Сланкамену имају стално пријављено место боравка у Кукујевцима. У питању су деца која су цело лето током распуста боравила код оца (који је оболео пре њих) и нису путовала у Кукујевце па су вођени као случајеви епидемије у Новом Сланкамену.ОБОЛЕЛИ ОД ЖУТИЦЕ ИМАЛИ ЗАДОВОЉАВАЈУЋУ
ХИГИЈЕНУ У ДОМАЋИНСТВУ
Интересантно је да су надлежне здравствене службе констатовале да су четворо оболели имали задовољавајуће хигијенско стање у домаћинствима а у њиховим породицама нису забележени секундарни случајеви обољења.