Menu
RSS
A+ A A-

ХИТНА СЛУЖБА КОМПЛЕТНА

ПОСЛЕ ПЕТ ДЕЦЕНИЈА У ДОМУ ЗДРАВЉА У ШИДУ


hitna.jpg

Дом здравља у Шиду добио је шест нових лекара у Хитној помоћи и општој медицини. Затварањем болнице Прициповац пет медицинских радника примљено је у овај Дом здравља

Министарство здравља у другој половини прошле године покренуло је акцију запошљавања 300 младих лекара и 700 медицинских сестара. Конкурс је био објављен и завршен по параметрима Министарства (просек оцена, дужина чекања...)


- Ми смо по тој акцији добили шест лекара на основу наших потреба које смо исказивали из године у годину и коначно је нашим захтевима удовољено. Млади лекари су примљени за рад у Хитној служби и општој медицини. Са овим лекарима ми након 54 године, колико постоји Дом здравља у Шиду, напокон имамо комплетно формирану Хитну службу.

До сада смо имали медицинске сестре, возаче, возила, адаптиран простор, али не и сталне лекаре. Са својих места преко дана "ускакали" су лекари и били приправни, а након ноћних дежурстава настављали су рад у амбулантама. Сада су дошли млади лекари који још немају факсимил са идентификационим бројем, да би могли писати бесплатне лекове, па ћемо им придодати у дежурство старије лекаре који имају тај број. Још бих напоменуо да лекари у Хитној служби нису изабрани лекари, чак и ако су ту на задатку задеси изабрани лекар, он је ту само за пружање хитних интервенција - упознаје нас са новим начином рада у Хитној помоћи од 1. фебруара директор Дома здравља др Светозар Манојловић.

Комплетирана Служба хитне помоћи "покриће" сва насељена места општине Шид, сем Ердевика и Јамене. У Ердевику раде два лекара и имају санитет, а Јамена, такође, има лекара који ће и даље бити у приправности. Након престанка рада болнице Принциповац, која је припадала Институту за мајку и дете Нови Сад,  деца и део кадра повучени су на Институт, а остало медицинско особље распоређено је у Дом здравља Шид, Дом здравља Сремска Митровица и Општу болницу Сремска Митровица. Овом расподелом ми смо прихватили пет медицинских радника, четири медицинске сестре и једног лаборанта. Сестре ће бити распоређене по местима становања (Ердевик, Сот, Ибарац и Шид) а лаборант у Шиду - наставља др Манојловић упознавање са новинама у Дому здравља.

Ових дана у овој здравственој установи примљен је још један лаборант који ће почети да ради у лабораторији здравствене станице Ердевик, када се  та лабораторија опреми.


- Дом здравља је од Фонда за здравство добио око три милиона динара за допремање Хитне службе, што подразумева куповину два дефибрилатора, два ЕКГ и једне сукционе лампе. Средства смо уплатили и како сазнајем апарати су на царини и ускоро ће стићи. Поднели смо и писмену молбу председнику општине Шид да покрене законску иницијативу о преносу апсолутног права зграде "старог Дома здравља" у Карађорђевој Дому здравља Шид, ради проширења неких служби и делатности - сазнали смо на крају још један детаљ из рада ове установе.