Menu
RSS
A+ A A-

САВРЕМЕНА ДИЈАГНОСТИКА

ГИНЕКОЛОШКА АМБУЛАНТА У ШИДСКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА

У порасту су обољења грлића материце али у последње време и карцинома дојке


Чекаоница гинеколошке амбуланте у Дому здравља Шид увек је пуна тако да два лекара вероватно не задовољавају све потребе пацијената. Поготово ако узмемо у обзир податак да тај посао у овој години обавља само један лекар специјалиста, др Богданка Брашанац.


- Дневно имамо преко 30 пацијената, а годишње преко десет хиљада. Поред обичног гинеколошког прегледа радимо колпоскопски преглед, ултразвучни, ЦТГ, Папа брис, разне интервенције, терапију течним азотом, биопсије... С обзиром да смо примарна здравствена заштита за наш преглед није потребан упут. Процес утврђивања дијагнозе започиње гинеколошким прегледом, уколико нешто буде сумњиво пацијентица обавља даље анализе у лабораторији и др. а уколико је потребно онда је упућујемо на даље прегледе у Сремску Митровицу - о раду на гинеколошком одељењу говори др Брашанац.


- Најчешће се сусрећемо са запаљенским обољењем. У порасту су доброћудни тумори али и малигни. Најчешће је реч о болестима грлића материце и јајника. У Европи смо на првом месту по карциному материце који се јавља као последица вирусних обољења, а вирусе преноси контактом. Стога од ове болести обољевају промискуитетне особе. Не знам зашто, да ли од бомбардовања, али у последње време знатно је у порасту и карцином дојке - објашњава др Брашанац и упознаје нас са набавком нових апарата.


- Ми већ имамо један колпоскоп, то је микроскоп прилагођен на преглед грлића материце на ком се виде све промене. Ускоро добијамо савремени колпоскоп са видеокамером и могућношћу похрањивања података. С обзиром да смо ми у Сремској Митровици слали годишње преко 800 брисова за Папа тест, на чије се резултате дуго чекало, ускоро следи побољшање и у том делу нашег рада. Наиме, др Којић је оспособљен за цитоскринер па ће овде обављати анализу Папа теста.
Сви наведени подаци указују да се набавком нових апарата стварају добри услови за рад гинеколошке амбуланте Дома здравља Шид и ако томе додамо изузетно ангажовање лекара, онда можемо бити веома задовољни.


Докторица Брашанац и у овом приликом подсећа да жене требају ићи два пута на преглед и једанпут урадити Папа тест у току године. Ако томе додамо редован хигијенски третман можемо рећи да смо све што је у нашој моћи учинили за добробит властитог здравља.


Подсетимо се на крају да је на нивоу Србије стерилитет заступљен у 10 одсто случајева, а у Војводини између 15 и 20 одсто. Претпоставка је да честе инфекције остављају траг и делом доводе до стерилитета који је подједнако заступљен и код мушкараца и код жена.