Menu
RSS
A+ A A-

СПАС У ХЛАДОВИНИ

ЛЕТЊЕ ЖЕГЕ
Повећано ангажовање лекара хитне помоћи дома здравља у Шиду због високих температура

gnjip.jpg

 

 

 

Високе дневне температуре са почетком лета, довеле су до тегоба не малог броја наших суграђана те Служба хитне помоћи Дома здравља у Шиду бележи повећан број позива односно интервенција. Високе температуре утичу негативно на хроничне срчане болеснике јер долази до пораста крвног притиска и тегоба које су тиме проузроковане.

- Основно правило је да се такви пацијенти строго придржавају терапије те избегавају излагање сунцу у периоцу од 10 до 17 сати. Имали смо случај и да је човек на њиви доживео инфаркт. А ко се већ мора излагати сунцу треба да користи заштитне креме, наочаре које покривају УВ зрачења, да користе шешир и да се лагано облаче - саветује др Вања Гнип из Хитне медицинске помоћи.

И наизглед здраве особе би према њеним речима требало да избегавају слатка газирана пића за освежење јер она доводе до повећања шећера у крви. Потребно је користити природне сокове и минералну воду због губитка соли знојењем и не треба користити хладна пића.

- Ове високе температуре ризично делују и на неуролошке болеснике јер може довести до склоности за настанак шлога. Зато се саветује одмор и избегавање сунца односно предузимање заштите за оне који ипак морају да се изложе сунцу. Обзиром да је сезона купања у току, обавезно се треба прво лагано поквасити и тако припремљен ући у воду јер нагли уласци у воду могу бити и кобни - истиче др Вања Гнип.