Menu
RSS
A+ A A-

САМОУБИСТВA СВЕ УЧЕСТАЛИЈЕ

У ДОМУ ОМЛАДИНЕ У ШИДУ ОДРЖАНА ТРИБИНА НА ТЕМУ КАКО САЧУВАТИ МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕsamoubistvo.jpg

 

 

 

 

Новосадски хуманитарни центар и организација "Центар срце", такође из Новог Сада, одржали су 30. октобра у Дому омладине у Шиду трибину на тему, "Како сачувати и унапредити ментално здравље.

Психолог Ивана Фурунџић, представила је Новосадски хуманитарни центар, који је основан 1998. године и пружа помоћ различитим угроженим категоријама "Центар срце" је представила психолог Катарина Стојановић, истакавши да је ова организација основана још 1991. године и да данас има 40 волонтера, те даје емотивну подршку особама у кризи и бави се превенцијом самоубиства и једина је организација такве врсте у региону.


Трибине овакве врсте се одржавају у 10 општина у Војводини, а две организације заједнички реализују пројекат око очувања менталног здравља и како га унапредити. Гошће из Новог Сада су говориле и о стресу као природној реакцији организма, кризи као психолошком стању, те о самоубиству.

Истакле су да је Војводина 13 у свету, а трећа у Европи по броју самоубистава и годишње се региструје чак хиљаду самоубистава, која су међу првих пет узрока смрти младих између 15. и 19.  године живота. У Новом Саду ради психолошко саветовалиште за младе до 30 година старости и савети су бесплатни, а може се контактирати и посредством е-маила.