Menu
RSS
A+ A A-

НАЈВАЖНИЈИ - ЗНАЊЕ И ПРЕВЕНЦИЈА

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ



tribina-sida1.jpg

 

У оквиру обележавања 1. децембра Међународног дана борбе против сиде, у сали Дома младих одржана је трибина на тему превенције и манифестовања, болести односно симптоматологије. Предавачи су били др Анка Крнач, др Драган Којић и здравствени радници Милица Шинка и Златибор Ранисављевић из Дома здравља у Шиду. Трибини су присуствовали ученици Гимназије „Сава Шумановић“ и Техничке школе „Никола Тесла“.



Специјалиста опште медицине др Анка Крнач је говорила о симптоматологији ове болести која доводи до синдрома имунолошког дефицита те да се јавља у акутном и латентном стадијуму те истакла разлике између ХИВ позитивне особе и особе која болује од сиде.

Милица Шинка је говорила о начину преноса путем незаштићеног полног односа, нестерилних шприцева ризичних група те да се може пренети са мајке на дете. Златибор Ранисављевић је истакао како се сида не може пренети то јест какав однос према ХИВ позитивној и оболелој особи има околина. Вирус се не може пренети, истакао је он, кијањем, кашљањем, руковањем, коришћењем постељине па чак ни пољупцем.


Присутни су погледали и 15-то минути играни филм под називом „Дечко који се стидео“ у продукцији Црвеног крста Србије. Било је планирано да ученици постављају питања али пошто се нису „јавили за реч“ др Драган Којић је истакао да је коришћење кондома превенција не само од добијања сиде већ и полних и заразних болести. Такође је рекао да се према прописима труднице обавезно тестирају на ХИВ као и особе којима је потребна виза ако путују у иностранству. Према његовим речима, овакве анализе се не врше у Шиду већ се то може учинити у Сремској Митровици.



Волонтери Црвеног крста су присутнима делили пропагандни материјал и кондоме, а организатори трибине су Црвени крст Шида у сарадњи са Домом здравља КОЦ-ом и поменутим школама.