Menu
RSS
A+ A A-

СТАТИСТИКА СВЕ ПОРАЗНИЈА

ДРУШТВО ЗА БОРБУ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ У ШИДУ

На подручју шидске општине у овом тенутку евидентирано преко две ипо хиљаде болесника од дијабетесаmernje-secera.jpg

 

Свечана академија поводом Дана борбе против шећерне болести коју је организовало Друштво за борбу против ове болести у Шиду, била је прилика да се на овом скупу који је одржан у сали Дома културе у Шиду још једном проговори о болести која је итекако присутна у овој средини. Према подацима овог Друштва, на подручју шидске општине у овом тренутку евидентирано је две и по хиљаде болесника од дијабетеса.Након што су поздравили присутне међу којима су се налазили и гости из Сремске Митровице, Бачке Паланке, Сремских Карловаца и других места, председник Друштва за борбу против шећерне болести у Шиду Гојко Крчмар је у кратким цртама изнео активности које друштво у сарадњи са бројним здравственим и другим  организацијама спроводи на подручју шидске општине. Др Анка Крнач је на скупу  говорила о ретинопатији као једном од облика компликација које изазива шећерна болест док је др Звездан Спасојевић предводио екипу Дома здравља из Шида која је те вечери спроводила акцију бесплатног мерења нивоа шећера у крви као и крвног притиска.


На крају скупа закључено је да се у борби против ове болести која је карактеристична за подручје Срема и Војводине мора спроводити свеобухватна акција у којој ће поред стручњака учествовати и друге структуре како у општини, покрајини и републици тако и у свим насељеним местима.У Културно-уметничком делу свечане академије учестовали су чланови тамбурашког и народног оркестра Дома младих из Шида, чланови СКУД-а Свети Сава и чланови Карате клуба Шид из Шида.


Десетак дана касније, тачније 25. новембра медицинска сестра Љерка Сокол из Шида спровела је акцију мерења нивоа шећера у крви за становнике Бикић Дола, Привине Главе, Сота и Моловина и од 34 становника ових места евидентирала нова четири болесника од шећерне болести.