Menu
RSS
A+ A A-

ВАКЦИНАЦИЈА СЕ ПЛАЋА

ДРЖАВА ВИШЕ НЕ СУБВЕНЦИОНИШЕ ВАКЦИНАЦИЈУ ЧЕТВОРОНОЖНИХ КУЋНИ9Х ЉУБИЦАМА ПРОТИВ БЕСНИЛАТоком 2007. и 2008. године држава тачније Управа ветерине при Министарству пољопривреде, субвенционисала је вакцинацију паса и мачака те ко је до 31. 12. 2008. године вакционисао своје љубимце, учинио је то бесплатно. Од почетка ове године, ове услуге ће се поново наплаћивати, а на тему вакцинације кућних љубимаца смо разговарали са дипл. ветеринаром Ђорђом Тодоровићем из Ортачке вереринарске станице у Шиду.- У циљу сузбијања беснила, Управа ветерине је у току претходне две године финансирала вакцинацију паса и мачака и тако је било све до 31. 12. 2008 године. Кућни љубимци су добили чио и вакцину против беснила и одговарајућу исправу односно  пасош. Сада ће се ове услуге поново наплаћивати - кађе Ђорђе Тодоровић.


Наш саговорник истиче да су рецимо раније чиповање и вакцинација коштали 1.700 динара, а сама вакцинација око 400 динара те да се сада не може рећи какве ће бити нове цене. Тодоровић каже да су власници ловачких паса дужни да их вакцинишу сваких шест месеци, а власници "обичних" паса једном годишње. На наше питање колико се наши суграђани придржавају ове обавезе те колико су користили могућност бесплатне вакцинације у протеклом периоду, Тодоровић каже:


- Могу рећи да је одзив био доста лош мада је било власника који су испунили обавезу и вакцинисали псе. Излазили смо у сусрет старијим и болесним особама које нису биле у могућности да своје љубимце доведу у ветеринарску албуланту те смо одлазили код њих кући.


Међу суграђанима који воде рачуна о свом кућном љубимци и редовно га вакцинишу је и наша суграђанка Даца која нам је рекла:
- Водим рачуна о псу француској пудли који се зове Медени и стар је 2.5 године. Поред редовне хигијене наравно да га обавезно вакционишем против беснила. То би требало да учине и сви други власници паса јер смо тако сви безбеднији од појаве и ширења беснила.