Menu
RSS
A+ A A-

ДАН ДИЈАБЕТЕСА

У КУЛТУРНО ОБРАЗОВНОМ ЦЕНТРУ
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДИЈАБЕТЕСАУ Србији сваке године пола милиона становника оболи од шећерне болести. У Шиду најмлађи дијабетичар дијагностициран у осмом месецу живота .
Време у ком живимо узима свој данак, пре свега када је здравље у питању. Једна од пошасти савременог доба свакако је и шећерна болест, која не бира поднебље, старост ни пол. На жалост, све више је и деце која оболевају.Неки показатељи говоре да у Србији сваке године нових 500.000 људи постају дијабетичари, што може постати озбиљан национални проблем. Због мањка образовања и сиромаштва раст ове болести заслужује приоритет у заштити и лечењу ових пацијената. Овим проблемом већ годинама озбиљно се бави Друштво за борбу против шећерне болести.У сали Културно образовног центра у Шиду 14. новембра, поводом светског дана дијабетеса, у организацији Друштва за борбу против шећерне болести општине Шид, припремљен је едукативно забавни програм. Присутне је поздравио Гојко Крчмар и захвалио свима који одржавају и помажу рад Друштва. Братство манастира Привина Глава, на челу са Игуманом Гаврилом, уз пригодну молитву, преломило је славски колач у поводу 14. новембра, Светих врача Козме и Дамјана.Представници фармацеутске куће "Иванчић и синови" из Београда, говорећи о неким облицима ове болести упознала је присутне са лековима које ова кућа производи. Обележавајући Дан дијабетеса лекари су истакли озбиљност ове болести, која би за 20-так година могла добити облик епидемије. Стога се превенцији мора посветити дужна пажња, па се пацијентима сугерише слушање лекара, али уз то неопходна је и вера у излечење. У светским размерама покренуте су активности да се у Сједињеним нацијама усвоји резолуција о дијабетесу, чиме би се олакшало прибављање средстава за лечење.


Од недавно у нашој средини, у сарадњи са удружењем Акордеон, у борбу против шећерне болести укључена је и ромска популација. Најмлађи члан Друштва је једногодишњи Бошко Јовановић, код ког је ова болест дијагностицирана већ у осмом месецу живота. На подручју наше општине регистровано је 1060 дијабетичара, мада се претпоставља да је стварно стање знатно веће. Како у Дому здравља постоји саветовалиште сугерише се редовна контрола, превенција и лечење уз лекарски надзор.Како се треба окренути ведријој страни живота и научити функционисати са болешћу, на свечаности у Културно образовном центру је припремљен забавни програм у коме су учествовали чланови СКУД "Свети Сава" и хор и фолклор пензионера "Јесен живота".