Menu
RSS
A+ A A-

ТУБЕРКУЛОЗА НЕЗВАНИ ГОСТ

У ПОРАСТУ ПЛУЋНЕ БОЛЕСТИ КОД ГРАЂАНА НА ПОДРУЧЈУ НАШЕ ОПШТИНЕrendgen.jpg

 

 

 

 

Подаци које је изнео специјалиста за плућне болести у Дому здравља у Шиду др Мирослав Вукомановић у разговору са нашим новинаром, више су него алармантни. Али, они могу бити још негативнији јер има и оних који се нису одазвали недавној акцији флуорографисања грађана

Флуорографисање житеља шидске општине које су обавили здравствени радници Института за плућне болести у Сремској Каменици, показују да су плућне болести у порасту. Др Мирослав Вукомановић, специјалиста за плућне болести у Дому здравља у Шиду нам је изјавио да је само у Шиду позвано између 300 и 400 грађана, а са села између 100 и 200 код којих постоји сумња да  болују од неке плућне болести.


- Флуорографисање грађана није рађено још од 1988. године те се вероватно због тога бележи овакав пораст плућних болести - истиче др Мирослав Вукомановић. - Из Института у Сремској Каменици нама стиже фотокопија снимка плућа са сумњом на одређен промене.

Реч је о туморским сенкама, последицама прележане туберкулозе, активне туберкулозе те сумња на неспецифичне промене као што су упала плућа и неправилности срца и крвних судова.

Грађани код којих постоји сумња на обољење се позивају у Диспанзер за плућне болести Дома здравља у Шиду те се поново праве два снимка плућа, раде лабораторијске анализе, спирометрија и ЕКГ, а ако је потребно, ради се и преглед испљувка. Др Вукомановић наглашава да ако се и после тога сумње потврде, такви пацијенти се упућују на Институт за плућне болести у Сремску Каменицу.


- Бележимо доста озбиљних промена и то у чак две трећине случајева, најчешће код људи средње животне доби између 40 и 53 године живота, а најмлађе особе код којих смо уочили промене су 1984. и 1985. годиште. Приметно је да су промене уочене код већег броја мушкараца него жена. Активна туберкулоза има приоритет у лечења јер један болесник може да зарази 100 људи - каже др Вукомановић.


Сазнајемо да и неки грађани који нису ишли на флуорографисање у аутобус, касније су се јавили у Диспанзер за плућне болести где је извршено снимање и код половине таквих случајева, откривене су промене на плућима. Дневно се у поменути диспанзер позива по пет-шест особа, а приоритет имају млађе особе.

Колико је тачно грађана било подвргнуто организованој акцији флуографисања у аутобусима у нашој општини, др Вукомановић нема податак али узимајући у обзир да је било и оних који се нису одазвали овој акцији и нису се флуорографисали, подаци о распрострањености болести плућа, могли би бити још негативнији.