Menu
RSS
A+ A A-

Губитак повлашћених тржишта

Улазак на јединствено тржиште ЕУ је велика добит, али се истовремено губе стара тржишта на којима смо били повлашћени, кажу пољопривредници

 

Застава Европске унијеДок се држава нада да ће уласком у Европску унију највише користи имати српска пољопривреда, сами пољопривредници се не слажу увек са тим. Доградњом хладњаче и уградњом тзв. УЛО система, Зоран Грозданић, воћар из шида, моћи ће скоро без губитака да чува плодове јабука и крушака до јуна следеће године.

За сада највећи део рода се извози за Русију, међутим нова инвестиција је припремни корак који би требао да му омогући да сутрадан буде конкурентан на тржишту Европске уније.

"Све садашње калкулације људи који се баве воћарством се базирају на нереалним ценама које у овом моменту диктира руско тржиште. Уласком у ЕУ, ми ћемо се суочити са више ствари. Лично мислим да ће нам се у доброј мери ограничити улазак на руско тржиште, ако не и затворити", каже Зоран Грозданић.

"Ако ћемо бити део ЕУ, те преференцијале које имамо сада нећемо уживати или ћемо их у мањој мери уживати, и суочићемо се са једном организованом производњом, производњом иза које у великој мери стоји држава", додаје Грозданић.

Мада се о томе још не говори, сигурно је да Русија има јединствену царинску политику према Европској унији.

Оног момента када Србија уђе у Унију биће нам укинути преференцијали на извоз робе, што значи да ће се на нашем тржишту појавити огромни вишкови воћа које неће бити конкурентни ни ценом ни квалитетом у Унији. То је оно што забрињава наше воћаре.

Јабука на светском тржишту кошта 20 евроценти. Код нас је, захваљујући Русим, дупло скупља.

"Све мере су ограничене на одређен број хектара, на одређен износ. Имате подстицајне мере у вези са системима за наводњавање, за оно где је тај ниво подстицајне мере 300.000 динара", рекао је Зоран Грозданић.

"То у преводу значи да је цео концепт базиран на производњи од пола хектара, а хоћемо робне произвођаче који сутра морају бити спремни да се сукобе са том конкуренцијом, са ценом од 20 евроценти на светском тржишту", каже Грозданић.

Када Србија уђе у Европску унију, Русија ће имати много ближе и јефтиније пољско воће чији је увоз сада, у великој мери, ограничен царинским баријерама.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4212349

Ко је на мрежи: 79 гостију и нема пријављених чланова