Menu
RSS
A+ A A-

Пријаве против бивших општинских функционера

Општински одбор Г17 плус у Шиду одлучио је да поднесе кривичне пријаве против бивших функционера – председника општине Мите Аврамова и начелника Општинске управе Милета Којића, због штете која је општинском буџету нанета незаконитим отпуштањем па судским враћањем на посао девет радника Општинске управе.

Како је изјавио председник Скупштине општине Шид Живко Трбук, буџету је нанета штета од скоро 4,7 милиона динара.

Живко Трбук, ШидКривичне пријаве смо иницирали стога што су тадашњи челници злоупотребили положај. Под плаштом рационализације незаконито су отпустили девет радника, а онда на њихова места примили нове. По свим тим основама, од неисплаћених зарада за нето плате, за порезе, доприносе за радни стаж, судске трошкове и зараде новопримљених радника, буџет је оштећен за 4.664.364,94 динара, што је позамашна сума и за богате општине – изјавио је Трбук и додао да је у целој причи позитивно једино то што су истерани радници дошли до правде.

Иначе, све податке о том случају, на захтев Г17 плус, обезбедила је Општинска управа по налогу републичког повереника за информације од јавног значаја.

Радници су на незаконит начин отпуштени 23. јула 2005. године. Већина њих је факултетски образована и годинама је радила на одговорним местима у управи. Након отказа радници су повели судски спор против општине, а жалили су се и надлежним министарствима и секретаријатима. Управна инспекција Министарства за државну управу донела је током јесени 2005. године решење да се радници врате на посао до окончања судског спора, али председник Мита Аврамов није испоштовао те одлуке. Затим је Административна комисија Владе Републике Србије у јануару 2006. године одбила жалбу општине и опет наложила да се радници врате на посао. Општина није испунила ни ту обавезу.

У мају исте године инспекција поново даје налог за повратак на посао и у јуну те године радници се коначно враћају на посао. Међутим, тада добијају решења без описа послова и радних задатака, а плата им је умањена за 25 одсто припадајуће стимулације. Нису им исплаћене ни заостале зараде од дана отпуштања нити им је регулисан радни стаж. Ход по мукама је продужен јер су и судови имали различите аршине, па су у неким случајевима примењиване одредбе Закона о раду, а у другим Закона о радним односима у државним органима. На крају, радници шидске Општинске управе су најзад одахнули, а пред судом ће се сада наћи бивши челници те општине.


 

Статистика

Број прегледа чланака
4624802

Ко је на мрежи: 343 гостију и нема пријављених чланова