Menu
RSS
A+ A A-

Штета готово 4,7 милиона динара

Г17 плус у Шиду подноси кривичне пријаве против бивших челника општине


- Одборничка група Г17 плус у шиду поднеће кривичне пријаве против бивших функционера шидске општине Мите Аврамова, председника Општине и Милета Којића, начелника општинске управе, одлучио је недавно одбор ове странке.

Мита Аврамов, ШидОдлука је донета након евидентирања података о штети која је нанета општинском буџету након враћања на посао девет радника који су, после незаконитих отказа, судским путем враћени у општинску управу. Приступ подацима, тим поводом обезбедила је општинска управа, по налогу републичког повереника за информације од јавног значаја.

Радници Управе су, тврде у Г17 плус, на незаконит начин отпуштени у лето 2005. године, убрзо по доласку радикала на власт, а углавном је била речо партијским неистомишљеницима или супругама челника других странака. Међу њима већина је факултетски образована и годинама радила на одговорним местима.

Најважније је то да су радници ипак истерали своју правду и што су се вратили на посао. Кривичне пријаве смо иницирали стога што су тадашњи челници злоупотребили положај, незаконито отпустили тих девет радника под плаштом рационализације, а онда на њихова места примили нове. По свим тим основама од неисплаћених зарада за нето плате, за порезе, доприносе за радни стаж, судске трошкове и зараде тада новопримљених радника, буџет је оштећен за готово 4,7 милиона динара, што је позамашна сума и за богатије општине - каже Живко Трбук председник Скупштине општине Шид.

Оштећени су повели спор и указивали на низ незаконитости, али им то у почетку ништа није помогло. Жалили су се и надлежним министарствима и секретаријатима. Инспекција Министарства за државну управу донела је те јесени решење да се радници врате на посао до окончања судског спора, али председник Мита Аврамов није поштовао ове одлуке, чак је изјавио „да не може неко пискарало да распоређује раднике у његовој општини“.

Административна комисија Владе Србије у јануару наредне године опет је наложила да се радници врате на посао, што Општина поново није учинила. У мају те године прича се понавља - инспекција даје налог за повратак на посао и у јуну 2006. године се радници коначно враћају на посао, али ни ту није био крај њиховим мукама јер су добили решења без описа послова и радних задатака. Ни заостале зараде, а отпуштени су били 23. јула 2005. године, нису им исплаћене, нити им је уплаћен радни стаж.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4624810

Ко је на мрежи: 354 гостију и нема пријављених чланова