Menu
RSS
A+ A A-

Уљаној репици и сунцокрету сигурна прођа

У Шидској Уљари „Младост” ових дана се убрзано ради на доношењу идејног пројекта будуће фабрике биодизела, која ће се градити у Шиду

Шиђани ће, дакле, имати ту привилегију да први буду запослени у првој фабрици биодизел горива у нашој земљи, која ће, како се предвиђа, идуће године угледати светлост дана. Фабрика ће у своје хале одмах примити 100 нових радника и годишње произвести 100.000 тона биодизела.

СунцокретБиодизел произведен у Шиду већ сада има уговорену продају на иностраном тржишту, а да ли ће и НИС откупљивати ово гориво, остаје да се види. Када буду готове грађевинске, еколошке и друге дозволе, одмах ће почети изградња фабрике.Фабрика за производњу биодизел горива везана је за Уљару „Младост”, па ће се њени темељи поставити у кругу ове фабрике.

У оквиру Холдинга „Викторија груп” у чијем је саставу бечејски „Сојапротеин”, биће и фабрика биодизела. Упућени у пројекат кажу да је већ сада потписан уговор са немачком фирмом око набавке машина.

Да је изградња фабрике за производњу биодизела озбиљан корак у будућност шидске општине, сведоче нова позитивна мишљења пољопривредних произвођача, који ће за ову фабрику производити сировину, сунцокрет и уљану репицу - рекао је финансијски директор Уљаре „Младост” Предраг Дороњга.

Да би се реализовао програм од 100.000 тона биодизел горива, фабрици ће бити потребно тростурко више сировине него сада за производњу уља у уљари „Младост”. Како се предвиђа, фабрика већ у фебруару идуће године избацити прве тоне биодизела.

Пољопривредници са подручја шида су већ схватили поруку да је будућој фабрици биодизела потребно много више сунцокрета и уљане репице, него што је то било прошлих година и већ планирају производњу. Прилика се пружа и пољопривредницима из других делова Србије и Црне Горе да учествују у производњи овог индустријског биља. Већ ове године они имају шансу да повећају свој кућни буџет повећањем површина под сунцокретом и уљаном репицом.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4624786

Ко је на мрежи: 327 гостију и нема пријављених чланова