Menu
RSS
A+ A A-

"Илијанум" иде из Шида

Сликар Илија Башичевић Босиљ је 300 својих 25 слика других наиваца оставио родном месту, али његов син је због несхватања вредности свега тога одлучио да поклон узме назадМНУ Илијанум ШидШиђани са неверицом ишчитавају пресуду Општинског суда у Сремској Митровици која налаже Општини Шид и Музеју наивне уметности „Илијанум” да слике Илије Башичевића Босиља, наивног сликара 20. века, предају његовом сину др Војину Башичевићу.

Покушаће да оспоре пресуду у другостепеном поступку пред Окружним судом у Сремској Митровици, да докажу да су испунили оно што др Војин Башичевић тврди да нису, да докажу да је задужбина и по статусу, и по активности баш како је Илија желео. Али, како год да се пресуди, остаће прича да је уметник волео свој Шид доказано, а Шид своју љубав према уметнику мора на суду да докаже.

Шумановићев друг

Ни „Илијанума”, ни суђења не би било да се муњевито прослављени наивни сликар Илија Башичевић Босиљ није повео за својим школским другом, једним од највећих српских сликара Савом шумановићем. Илија је 3. новембра 1970. године написао писмо Скупштини општине Шид. „Богат годинама, а сиромах здрављем, у доброј намери и жељи да својим скромним прилогом допринесем култури свог родног места, решио сам да 300 слика према мојој општини, у нади да ове слике за Шид и његову културу, било сада, било за будућа поколења, имају неку вредност”, писао је Илија. Додао је да поред својих слика поклања и слике које је добио од других угледних југословенских и светских наивних сликара, и нагласио да му је жеља да његов поклон буде основни фонд будућег музеја наивне уметности. Писмо Скупштини општине Илија је завршио речима:

„Верујем да ће овај мој скромни допринос помоћи млађима, а можда и оним будућим да имају нешто више од онога што је мени лично недостајало, а то је култура. Надам се да ће се људи осећати лепше међу мојим сликама, као и ја што сам се осећао међу сликама мог школског друга Саве шумановића, чији је пример, мада са великим закашњењем, деловао на мене.”

Од полета и одушевљења до...
Већ 14. јануара 1971. Илија Башичевић Босиљ и председник Скупштине општине Шид Бранко Цветановић потписују уговор о оснивању музеја, а неколико дана касније Илија записнички предаје општини 300 својих и 25 слика других наиваца. Скупштина општине 31. маја 1971. године доноси одлуку о оснивању Музеја наивне уметности „Илијанум”, који се свечано отвара 6. децембра исте године, на дан ослобођења града. Владали су полет и одушевљење што Шид, поред богате збирке великог модерног сликара Саве шумановића, добија и збирку у свету прослављеног наивног сликара Илије Башичевића Босиља.

Међутим, почетни успеси и одушевљење остали су без веће подршке општине и покрајине, а ни република није била заинтересована да финансира „Илијанум”. Илија није доживео ово „хлађење”. Умро је 1972. године, убеђен да Шид воли њега колико он воли Шид.

шидски земљорадник Илија Башичевић почео је напречац да слика, у животном добу неуобичајеном за уметнички почетак, у 62. години. Уместо да описује сеоске догађаје, послове, обичаје и природу, Илија слика митолошке, епске и измаштане призоре. Фигуре и призоре слика на „дечји начин” – у две димензије, не чинећи ни најмањи покушај ка илузији дубине простора. На упадљивом месту у композицији потписује се са „Илија”, дајући и потпису исту улогу као и људским креатурама, змијама и двоглавим птицама. Све сами смртни грехови према „канонима” наивног сликарства!

Илија Босиљ поживео је 77 година, а сликао је само 15 година! Од изненадног узимања у руке кичице и боје па до смрти није губио време: муњевито је сазрео као уметник и потом створио дело несумњиве вредности. Овај феномен био би, можда, лакше објашњив уз евентуално откривање било каквих „уметничких упоришта” у Илијином неуметничком животу до јављања сликара у њему 1957. године.

Културни радници шида су запрепашћени што најоригиналнија збирка у историји наиве вероватно одлази из шида. Један друкчији део шида још не зна шта губи, а још мање разуме 82-годишњег др Војина Башичевића који жури да очево чудесно дело смести тамо где ће бити истински вољено.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4624841

Ко је на мрежи: 388 гостију и нема пријављених чланова