Menu
RSS
A+ A A-

Варош у запећку

Многи политичари на власти мисле ако се на подручју шидске општине изграде гранични прелази по европским стандардима, надвожњаци, обећана обилазница око града и две бензинске пумпе које су почеле да се граде у непосредној близини историјског споменика Сремки фронт, те обећано етно село, да су решена сва горућа питања шидске опшптине. Да је тврдња тачна, сведоче и честе изјаве на телевизији. Међутим, прича председника Општине Шид Мите Аврамова има сасвим други смисао.

- Шид је девастирани град о коме осим локалне самоуправе бригу треба да поведе и држава у оном тренутку када локална самоуправа није у могућности да сама реши животне проблеме становника овог најзападнијег града државе Србије и Црне Горе. Неразвијености шида допринели су и бивши директори радних организација, као и бивше руководство Општине Шид.

Готово сва шидска индустрија била је везана за пољопривреду чији су производи били сировина те индустрије. Фирме су под ударом закона пропадале, а са њима и радничка класа која данас има једино обезбеђено радно место на националној евиденцији незапослених. Након приватизације мало се радника вратило на своја радна места, а преко 5.000 људи чека посао - предочава Аврамов.

Помоћ стажистима

Велики број факултетски образованих младића и девојака су без посла. Национална служба тржишта рада Сремске Митровице им помаже са 6.000 динара месечно да би одстажирали део својих обавеза од годину дана, положили испит и онда остали без посла.

Према његовим речима у граду још није решена фекална канализација, потребан је централни колектор који је доста скуп, што месна самоуправа властитим средствима неће моћи исфинансирати, али је решавано питање одвода атмосверских вода и изградња пешачких стаза у улицама. У граду постоји и проблем пешачких стаза које су грађене пре десет и двадесет година које су оронуле, па је изграђено око 250 метара нових пешачких стаза у Карађорђевој улици.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4624792

Ко је на мрежи: 333 гостију и нема пријављених чланова