Menu
RSS
A+ A A-

Право и политика

Општина ШидПрошле седмице, са поштанским штамбиљом који носи датум од 4. децембра, у Шид је стигла пресуда Управног суда, одељења у Новом Саду, донета „у име народа“, којом се усваја жалба Брестовачки Жељка, поднета против одлуке СО Шид о потврђивању мандата одборнику Васић Николи, на седници од 30. августа 2012. године.

Пресуда носи датум од 19. октобра, на кућну адресу Брестовачки Жељка у Ердевику и Скупштине општине Шид, стигле су средином прошле недеље, а у петак 7. децембра је поводом тога одржана конференција за новинаре у Покрајинском одбору Демократске странке у Новом Саду.

Као што је Покрајински одбор ДС распалио по оспореном избору актуелног председника шидске општине Николи Васићу, тако је и Општински одбор СНС у Шиду консултовао централу Управног суда у Београду и Министарство за локалну самоуправу, из чега се дало закључити да ће се спорна питања из пресуде исправити у ходу.

Али, треба се подсетити хронологије целог овог „случаја“, који ће по свему судећи остати запамћен пре свега по томе што је искоришћен за политичку употребу:
Пресудом новосадског одељења Управног суда усваја се жалба Брестовачки Жељка и поништава решење број 011-167/II-12 од 30.08.2012. године о потврђивању мандата одборнику СО Шид Васић Николи Брестовачки Жељко је у својој жалби Управном суду оспорио одлуку СО Шид број 011-167/II-12 од 30.08.2012. године. Та одлука се односи на потврђивање мандата Николе Васића, актуелног председника Општине Шид.

Међутим, за разлику од Управног суда, који у својој пресуди оспорава потврђивање одборничког мандата Николе Васића, Покрајинског одбор ДС иде корак даље и доводи у питање законитост избора и рада актуелног председника Општине Шид.

На прес конференцији ПО ДС, коју је водио функционер Демократске странке Бора Новаковић, учествовали су шеф шидских демократа Жељко Брестовачки и бивша председница шидске општине Наташа Цвјетковић. Они су оспорили и легитимност избора Николе Васића за првог човека Шида, мада, како Никола Васић каже, то нигде не пише у пресуди и представља чисто политизирање на пољу права.

– Занимљиво је да је жестоки бранилац права и закона Бора Новаковић, човек за којим иде прича о гласању из Солуна. Ко год прочита пресуду, јасно му је да се она не односи на мој избор за председника, већ на верификацију од стране Административног одбора, што је чиста формалност, с обзиром да сам ја био први на листи СНС, али сам из одређених разлога био одсутан са прве две седнице Скупштине општине.

Овде се ради о политичком насиљу од стране ДС, који је контролисао Административни одбор са четири од укупно седам чланова, спречавајући његов рад, тако да је онемогућена процедура потврђивања мог одборника мандата. С обзиром на ситуацију, мој мандат је потврдила Скупштина општине. Поводом пресуде новосадског одељења Управног суда, која је недоречена и тако написана да не налаже радње које треба да се изврше, како би се отклонили процедурални недостаци, консултовали смо се у републичким институцијама: Министарству за регионални развој и локалну самоуправу, Министарству правде и председника Управног суда у Београду. На основи онога што нам је речено да урадимо, ми ћемо већ ових дана отклонити процедуралне недостатке – каже Никола Васић, председник Општине Шид.

Никола Васић је 27. августа председнику СО Шид поднео захтев за верификацију одборничког мандата. Председник Одбора за административна и мандатско-имунитетна питања је седницу овог тела заказао 29. август, дан уочи седнице СО на којој је дошло до прекомпоновања власти у Шиду. На седницу нису дошли ни председник Одбора, ни још три члана, (сва четири из ДС, од укупно седам), чиме је онемогућено њено одржавање, тако да је Скупштина, сматрајући да се ради о чистој опструкцији, донела решење о потврђивању мандата одборнику СО Шид Николи Васићу.

Нови Административни одбор ће у ходу исправити овај процедурални пропуст, па ће се ово питање по свему судећи ставити ад акта.

Ово иначе није једина жалба која је упућена суду од стране шидских демократа; било их је још две, али су одбијене.

 

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799688

Ко је на мрежи: 180 гостију и нема пријављених чланова