Помоћ породици Мишкалцин

Данас са супругом и дететом живи од социјалне помоћи, јер нема посао. Представник локалне самуправе и члан Општинског већа Дејан Лугарушић да су руководиоци ЈКП „Водовод” показали разумевање за ову ситуацију, отписали дугове и прикључили воду за породицу Мишкалцин

Помоћ им је уручена јуче, на Бадњи дан. Прича Карла Мишкалцина је све, само не уобичајена


Председник општине Шид Никола Васић и Општинско веће у складу са социјалним програмом помогли су са 85.000 динара двадесетједногодишег Карла и осамнаестогодишњу Ивану Мишкалцин, да преведу власништво над очевом кућом на Карла, да плате дугове за струју, уведу воду, како би могли да брину о свом тек рођеном сину.

Дејан Лугарушић и Вујадин Васић са Карлом Мушкалцином,Шид

- Већи део свог живота провео сам у дому за незбринуту децу, као и моја супруга. Мајка је Украјинка, отац Шиђанин. Била је тешко болесна, отишла је у Украјину са мном и тамо је умрла. После њене смрти отац ме је из Украјине довео у Шид. Када није могао да ме издржава ја сам завршио у хранитељској породици, а из ње у сомборском дому где сам завршио и занат. Прошле године ми је умро отац, решио сам да дођем кући у Шид у улицу Васе Стајића бр. 9. Те године сам стекао пунолетство и нисам имао куд. У међувремену „Електровојводина” ми је отсекла струју на кући, јер нису били измирени рачуни. – прича Мишкалцин.

Данас са супругом и дететом живи од социјалне помоћи, јер нема посао. Представник локалне самуправе и члан Општинског већа Дејан Лугарушић да су руководиоци ЈКП „Водовод” показали разумевање за ову ситуацију, отписали дугове и прикључили воду за породицу Мишкалцин. Помогли су и у шидском катастру да се што брже реши питање преноса власништва над кућом на Карла, али у шидској „Електровојводини” Мишкалцини и представници општине, нису наишли на разумевање.

- „Електровојводина” не признаје, нити има неки социјални програм који би заштитио сиромахе. Као да су без срца, без осећаја, крути, нису хтели са мном ни да разговарају, већ траже да се дуг плати да би струја била укључена – каже члан Општинског већа Дејан Лугарушић. - Тај дуг је некад износио 2.000 динара, а они су тужили мртвог човека, Карловог оца и направили судске трошкове. Када се томе додају разноразне таксе укупан дуг за струју износи 20.000 динара. И то није крај муке. Да би Карлу прикључили струју мора платити 60.000 динара по неком новом пропису.

Вујадин Васић, представник локалне самоуправе и члан Општинског већа сматра да је пример породице Мишкулцин јединствен.

- Покрили смо трошкове које тражи „Електровојводина” и донели смо пакет за бебу. Покренућемо и акцију да их снабдемо одећом, зато позивамо све људе добре воље да овим младим људима помогну како ко може, јер они то заслужују. Настојаћемо и да Карлу пронађемо посао – рекао је Васић.

И даље без струје

И након измиреног рачуна представницима Општине речено је да ће Карло добити струју за месец и по дана - а зашто не може одмах?  Одговор је гласио да морају доћи људи из Сомбора да би направили прикључак.

- То би значило и додатне трошкове. Судећи по свему, Електродистрибуција у Шиду и тако и у Сремској Митровици нема мере, ни обзира. Ми знамо да се овај случај могао решити и на други начин, али изгледа да они који туже људе који више нису живи, могу свашта, а њима у не може нико ништа – огорчен је Дејан Лугарушић.