Menu
RSS
A+ A A-

Изложба ДОБРОВИЋ, ШУМАНОВИЋ, КОЊОВИЋ, ШУПУТ - Европски контексти

Поводом обележавања годишњице смрти Саве Шумановића у петак 28. августа, у 19 сати, у Галерији слика "Сава Шумановић" у Шиду биће отворена гостујућа изложба Галерије Матице српске "Добровић, Шумановић, Коњовић, Шупут - Европски контексти".

izlozba evropski konteksti

Изложба обухвата дела четворице уметника - Петра Добровића (1890-1942), Саве Шумановића (1896-1942), Милана Коњовића (1898-1993) и Богдана Шупута (1914-1942), који су својим деловањем обележили српску уметност прве половине 20. века.

Наведени уметници, рођени у различитим градовима панонске равнице (Винковцима, Сиску, Печују и Сомбору) су у неком периоду, својом уметношћу и животним путем били везани за Нови Сад и Матицу српску те им се дела налазе у колекцији Галерије Матице српске.

Сва четворица школовала су се у Паризу, центру савремених уметничких тенденција и потом се вратили у отаџбину, те њихово стваралаштво упућује на европске контексте српске модерне уметности.

- Изложба је настала из два разлога: потребе да свако време о уметницима, делима и уметничким појавама размишља на свој начин и жеље да се јавности прикажу дела из фонда Галерије Матице српске која су након формирања сталних поставки остала у депоу - наводе из Галерије Матице српске.

Изложена су 43 дела, 37 слика и 6 графика, из фонда Галерије Матице српске, подељена у четири сегмента (за сваког аутора по један) која прате текстуалне и потписне легенде, биографије и фотографије уметника и хронологије њихових животних путева, као и документарни филмови (из документације Спомен-збирке Павла Бељанског) о четворици уметника.

Изложбу прати и двојезични (српско-енглески) каталог са расправним текстом, репродукцијама свих изложених дела, биографијама и хронологијама четворице уметника.

Аутор изложбе је мр Тијана Палковљевић Бугарски.

Током трајања изложбе у оквиру пратећег програма биће организована: стручна вођења кроз изложбу, креативне радионице за децу и пројекције документарних филмова о уметницима.

Изложба ће бити отворена до 22. септембра.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4799695

Ко је на мрежи: 187 гостију и нема пријављених чланова