Menu
RSS
A+ A A-

Мелодије руског двора на сцени

Минуле суботе у сали Културно образовног центра у Шиду, одржан је осми по реду фестивал „Мелодије руског двора“. На самом почетку програма млађа мешовита певачка скупина КПД „Ђура Киш“ отпевала је песму „Мој врт“ за коју је за свој текст музику и аранжман написао Славко Захорјански, а песма је заштитни знак фестивала.

Мелодије руског двора на сцени

Ове године у такмичарском делу представили су се Хрватско културно друштво „Шид“, КУД из Петроваца из Републике Хрватске, КУД „Жетва“ из Куцуре, КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева, КУД из Орахова, КПД „Карпати“ из Врбаса, ДК „Руски Крстур“ из Руског Крстура, СКУД „Једнота“из  Шида и домаћини КПД „Ђура Киш“, док се у ревијалном делу представио оркестар „Равница“ из Суботице.

Учесницима и посетиоцима, обратио се председник Националног Савета Русина Славко Рац а фестивал је званично отворио председник општине Шид Никола Васић, који је рекао да је Музички фестивал под називом „Мелодије руског двора“, намењен  пре свега националним мањинама што ову манифестацију чини још вреднијом и богатијом.

По речима председника КПД „Ђура Киш„ Златка Мањков у овом  културно просветном друштву има најмање Русина а највише припадника осталих народа и народности, па се и по томе види колико други поштују  нацију, традицију и културу Русина.

- Дуги низ година тежимо да одржимо нашу традицију и драго ми је што постоји велики ентузијазам код људи који желе то да одржа преко песама, плеса, језика и цркве-рекао је мањков.- Драго ми је што су  са нама и гости из Суботице и верујем да ће посетиоци посебно уживати. Прво место, по оцени жирија,освојио је оркестар Дома културе из Руског Крстура, друго КУД „Тарас Шевченко“ из Ђурђева, треће КУД „Петар Кузмјак“ из Новог Орахова, а према оцени публике најбољи је био КУД „Жетва“ из Куцуре. Све четири награде носе име професора и некадашњег просветног и културног ствараоца Еугена Сабола Гене из Шида, а у питању су уметничке слике са ликовне колоније „Руски двор“.

Д. Савичин

 

Статистика

Број прегледа чланака
4624790

Ко је на мрежи: 331 гостију и нема пријављених чланова