Menu
RSS
A+ A A-

У Шиду отворена стална музејска ризница

У Владичанском двору у Шиду отворена је стална музејска ризница у којој је 170 предмета. Највећи број експоната чине иконе хронолошког распона од око 1750. године до почетка Другог светског рата.

У Владичанском двору у Шиду

Међу иконима се посебно истичу „Распеће Христово” Аксентија Мародића из 1860. године, на којој је још траг усташког бајонета, и „Света богородица Арапска са Христом” Љубомира Арсеновића из 1863. године из шидског храма Преноса моштију светог оца Николаја.

По старости, квалитету израде и контексту настанка, најзначајнија икона је „Свети Георгије - Ђурђиц”, насликана за цркву плетару у Вашици. Најстарије књиге, с краја 17. века штампане су у Москви, а потичу из храма Светих апостола Петра и Павла у Беркасову.

Међу вредним предметима ту су и рукописно Јеванђеље, које је преписао јермонах Јован из манастира Хопово. Својим естетским особинама, духовном и историјском вредношћу истиче се престоно Јеванђеље из шидског храма, оковано је у сребру са иконама на емајлу. Пентикостар штампан у Бечу 1855. године садржи записе о обнови храма Светих апостола Петра и Павла у Беркасову. У музејској поставци су и административне књиге шидских парохија, именик Српског црквеног певачког друштва „Јавор-гусле”, као и архиве задужбина знаменитих Шиђана.

Поставку је припремио кустос археолог Радован Сремац, а свечано је отворио владика сремски Василије, нагласивши колико је важно, памћења ради, да оваква институција живи у нашем народу и Српској православној цркви. Владика Василије предводио је свечану литију а затим је окупљени народ у Шиду дочекао мошти Свете мајке Ангелине.

Љ. М.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4076030

Ко је на мрежи: 91 гостију и нема пријављених чланова