Menu
RSS
A+ A A-

Савет за управљање миграцијама Општине Шид

ИВИЦА ЈОВИЋ – Без већих проблема са мигрантима, Шиђани безбедни

ИВИЦА ЈОВИЋ,Шид

Савет за управљање миграцијама Општине Шид формиран је 16. септембра прошле године када је кренула мигрантска рута преко шидске општине. У Савет су укључени представници јавних установа и институција, као и активисти Црвеног крста, Полицијске управе и сви остали релевантни чиниоци који могу адекватно да одговоре на постављене задатке.

Према речима председника Савета за управљање миграцијама Општине Шид Ивице Јовића, у време када је кроз шидску општину прошло готово 700.000 миграната са Блиског истока, сви актери укључени у помоћ и решавање проблема на територији шидске општине одговорно су приступили својим задацима. Мигрантска криза се у самом граду није толико осетила, па чак ни у време када је у Шиду остало „заглављено“ неколико хиљада миграната, који нису могли ући у Хрватску.

У прихватне центре на железничкој станици, мотелу Адашевци и прихватно транзитном центру Принциповац тренутно је смештено близу хиљаду миграната, највећим делом из Ирака, Алжира, Пакистана, а нешто мањи број их је из Сирије, Марока, Бангладеша, Ирана, Палестине и Либије. Поновни прилив миграната на територију шидске општине, тренутна безбедносна ситуација грађана, као и важност координације свих чинилаца у решавању евентуалних проблема, био је повод за разговор са Ивицом Јовићем.

– Сви су на висини задатка и сви свој посао одрађују као и прошли пут, онако како треба. Наш Савет и сада функционише у потпуно истом саставу. Поново смо отворили прихватне центре у Шиду за народ углавном из Авганистана и Пакистана, које Европа не жели. Они ће остати овде док се не реши њихово питање азила, уколико то желе, или евентуално њихов повратак назад. Нажалост, имали смо ситуацију када је претходних дана било и неколико ексцеса, крађа. Полиција је свој део посла одрадила и њихове екипе будно прате ситуацију на терену, тако да сматрам да ће сада и превентивно деловати како би се спречио било какав инцидент у граду. Број миграната из дана у дан се повећава и тај број ће бити и много већи. Они се слободно крећу по граду, јер наши прихватни центри нису затвореног типа. Већи број их је без новца па их често можемо видети како продају своју хуманитарну помоћ на тезгама на пијаци. На тај начин они себи прибављају новац за наставак пута. Управо из тог разлога, што ти људи немају новца се и дешавају крађе. Надам се да убудуће тога неће бити и да наши грађани неће имати проблема – истиче Јовић.

Од додаје да код домаћег становништва нема разлога за панику. После неколико инцидената, у граду су појачане полицијске снаге и полиција је даноноћно присутна како у близини прихватних центара тако и на местима у граду где се мигранти крећу. Како наводи, у наредном периоду Општина је потпуно спремна да прихвати унесрећене људе и пружи им сву неопходну помоћ, као и да уради све како становници шидске општине не осете мигрантску кризу.

– Општина Шид је од отварања западне руте добила помоћ од Комесаријата за избеглице, али су та средства углавном била употребљена за опремање и одржавање прихватних центара, као и за све оно што је било преко потребно за избеглице у датом тренутку. Комесаријат и даље преко Министарства за рад и социјална питања помаже Општину Шид, када су у питању прихватни центри, а што се тиче локала, о томе брину донатори. Тако смо преко Програма Уједињених нација за развој и јапанске амбасаде добили помоћ, с обзиром да се они превасходно баве комуналном инфраструктуром, у виду камиона смећара, камиона подизача контејнера, а сада је потписан и уговор о набавци цистерне за пијаћу воду. Наговештена нам је и набавка воме за одгушивање и чишћење канализација и водовода, као и пројекат водоснабдевања – каже Јовић.

У граду тече живот нормално упркос одређеним проблемима. Координација свих учесника Савета за управљање миграција, беспрекорно функционише, свакодневно контактирају и како каже Јовић грађани шидске општине немају разлога за бригу, поготово што је Општина до сада имала искуства са непредвидивим ситуацијама.

М. Н.

 

Статистика

Број прегледа чланака
4203098

Ко је на мрежи: 45 гостију и нема пријављених чланова